OVERBLIK Sådan startede Kundby-sagen

En 25-årig mand er løsladt, mens en 16-årig pige er blevet tiltalt for forsøg på terrorisme.

Arkiv: Kundby.Se Ritzau: Mand i terrorsag fra Kundby bliver løsladt. Der rejses tiltale mod 16-årig pige. Pigen er sigtet for at planlægge bombeangreb mod den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Scanpix 2017) (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Det er første gang, at en kvinde herhjemme er tiltalt for at forberede en terrorhandling.

Her er et overblik over, hvad der er op og ned i en sag, der startede med en mørklagt anholdelse af en dengang 15-årig dansk konvertit i den lille landsby Kundby nær Holbæk på Sjælland.

13. januar 2016

Bomberyddere og politiet var pludselig massivt til stede på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Midt- og Vestsjællands politi holder kortene tæt til kroppen, men under ransagningen på adressen finder politiet sprængstoffer.

Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige bliver anholdt kort efter middag. Ifølge hendes sociale medier er hun konverteret til islam i oktober 2015, og hun lægger flere billeder på nettet, hvor hun optræder med pistoler og skriver om jihad.

14. januar 2016

Den anholdte pige bliver fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk. Det sker for dobbeltlukkede døre, så på det tidspunkt får offentligheden ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

Pigen bliver isolationsfængslet i 12 dage og varetægtsfængslet til 9. februar 2015.

Samme dag bliver en 24-årig mand fra Østjylland anholdt, efter han melder sig til politiet. Ifølge DR Nyheders oplysninger på tidspunktet er der tale om en mand, der har været i Syrien i 2013.

På de sociale medier kalder den dengang 15-årige pige den anholdte mand for "sin bedste ven".

15. januar 2016

Den dengang 24-årige mand bliver fremstillet i grundlovsforhør. Det foregår også bag dobbeltlukkede døre, og sigtelsen mod ham hemmeligholdes også. Han isolationsfængsles til 26. januar og varetægtsfængsles til 9. februar.

8. marts 2016

Først i marts kommer sigtelsen mod de to anholdte frem. Både den 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

De får begge igen forlænget deres varetægtsfængsling, hvilket gentages løbende det næste år.

10. februar 2017

Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand. Han bliver derfor løsladt.

Samtidig bliver der rejst tiltale for forsøg på terror mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet. Retssagen er lige nu berammet til den 7. april.

Facebook
Twitter