OVERBLIK Sådan startede Kundby-sagen

En 25-årig mand er løsladt, mens en 16-årig pige er blevet tiltalt for forsøg på terrorisme.

Arkiv: Kundby.Se Ritzau: Mand i terrorsag fra Kundby bliver løsladt. Der rejses tiltale mod 16-årig pige. Pigen er sigtet for at planlægge bombeangreb mod den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Scanpix 2017) (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Det er første gang, at en kvinde herhjemme er tiltalt for at forberede en terrorhandling.

Her er et overblik over, hvad der er op og ned i en sag, der startede med en mørklagt anholdelse af en dengang 15-årig dansk konvertit i den lille landsby Kundby nær Holbæk på Sjælland.

13. januar 2016

Bomberyddere og politiet var pludselig massivt til stede på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Midt- og Vestsjællands politi holder kortene tæt til kroppen, men under ransagningen på adressen finder politiet sprængstoffer.

Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige bliver anholdt kort efter middag. Ifølge hendes sociale medier er hun konverteret til islam i oktober 2015, og hun lægger flere billeder på nettet, hvor hun optræder med pistoler og skriver om jihad.

14. januar 2016

Den anholdte pige bliver fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk. Det sker for dobbeltlukkede døre, så på det tidspunkt får offentligheden ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

Pigen bliver isolationsfængslet i 12 dage og varetægtsfængslet til 9. februar 2015.

Samme dag bliver en 24-årig mand fra Østjylland anholdt, efter han melder sig til politiet. Ifølge DR Nyheders oplysninger på tidspunktet er der tale om en mand, der har været i Syrien i 2013.

På de sociale medier kalder den dengang 15-årige pige den anholdte mand for "sin bedste ven".

15. januar 2016

Den dengang 24-årige mand bliver fremstillet i grundlovsforhør. Det foregår også bag dobbeltlukkede døre, og sigtelsen mod ham hemmeligholdes også. Han isolationsfængsles til 26. januar og varetægtsfængsles til 9. februar.

8. marts 2016

Først i marts kommer sigtelsen mod de to anholdte frem. Både den 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

De får begge igen forlænget deres varetægtsfængsling, hvilket gentages løbende det næste år.

10. februar 2017

Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand. Han bliver derfor løsladt.

Samtidig bliver der rejst tiltale for forsøg på terror mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet. Retssagen er lige nu berammet til den 7. april.