OVERBLIK: Seks personer dømt efter Men in Black-demoer

I dag blev en sjette person dømt efter den særlige corona-bestemmelse 81d.

Demonstrationen udviklede sig voldsomt 9. januar, hvor der blev kastet med fyrværkeri, flasker og sten. (Foto: Mathias Svold © Scanpix)

En 47-årig mand blev i dag idømt fire måneders fængsel for sin ageren til en Men in Black-demonstration 9. januar i år.

Han er dermed den sjette i rækken, som er blevet dømt efter den voldsomme demonstration, hvor flere betjente blev ramt af fyrværkeri, flasker og sten.

Det viser en opgørelse, som DR Nyheder har lavet.

Manden var tiltalt for at have kastet en ukendt genstand mod politiet på Rådhuspladsen samt en dåse mod politiet på Blegdamsvej i København.

Han var derudover tiltalt for grov forstyrrelse af den offentlige orden og at have tilskyndet andre til at begå lignende angreb.

Den 47-årige mand har undervejs nægtet sig skyldig. I retten forklarede han, at han kastede med indholdet af en dåse, men at det ikke var rettet mod politiet.

Anklagemyndigheden havde krævet to år og otte måneders fængsel. Men den 47-årige slap med en noget mildere straf, da han blev frifundet for store dele af anklagerne.

Han blev dømt for grov forstyrrelse af den offentlige orden, men ikke for at have opfordret andre til angreb med politiet.

Alle tre dommere var desuden enige om, at det ikke var bevist, at han kastede en ukendt genstand på Rådhuspladsen. Et flertal af dommerne mente heller ikke, at det var bevist, at han havde forsæt til at kaste mod betjentene.

Han blev dog dømt for simpel vold for at have kastet med væske på Blegdamsvej.

Ikke enige om corona-paragraf

Den 47-årige mand blev ligesom flere andre deltagere ved Men in Black-demonstrationen 9. januar dømt efter den særlige corona-bestemmelse 81d, som kan fordoble straffen.

Manden blev dømt efter paragraffen, men det var ikke et enig domsmandsting, som mente, at paragraffen kunne bruges i hans sag.

Kun to ud af tre dommere fandt, at den særlige bestemmelse skulle bruges i udmålingen af straffen.

Siden midten af marts er seks personer blevet dømt mellem fire måneder og to års fængsel for deres handlinger under demonstrationen.

De er alle blevet dømt efter den særlige corona-paragraf.

Flere sager mangler stadig

Selvom der allerede er faldet en række afgørelser efter optøjerne, så er der stadig endnu flere på vej.

Ifølge DR Nyheders opgørelse, der baserer sig på blandt andet retsbøger og aktindsigter, så er der stadig 11 sager, som endnu ikke er blevet afgjort.

Der er rejst tiltale i fem sager, som omhandler demonstrationen 9. januar, ligsom der også er rejst tiltale mod en person, der deltog i en Men in Black-demonstration 23. januar.

Derudover er to andre sigtet i sager fra 9. januar, mens tre andre mænd er sigtet efter demonstrationen 23. januar.

De tre personer er blandt andet sigtet for trusler mod statsminister Mette Frederiksen (S).

Landsret skal vurderer corona-paragraf

Selvom der er allerede er faldet en del afgørelser i byretten, så er der ikke sat det sidste punktum endnu i sagerne.

To af sagerne er allerede anket til landsretten, og den første sag kommer for 19. maj.

Det bekræfter advokaten i sagen over for DR Nyheder.

Her bliver det første gang, at landsretten skal tage stilling til, om man kan bruge den særlige coronaparagraf 81d i forbindelse med lovovertrædelser, der er begået under demonstrationer, som udspringer af corona-pandemien.

Flere eksperter har allerede tidligere kritiseret brugen af den særlige paragraf.

Og på Christiansborg kører debatten lige nu på højtryk, om det er rigtigt, at domstolene anvender den særlige paragraf til personer, som er anholdt under coronarelaterede demonstrationer.

  • Det udviklede sig voldsomt på Rådhuspladsen, da Men in Black afholdt demonstration. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Inden urolighederne havde der været taler. Derefter forsøgte gruppen at komme ud og gå march. De blev dog stoppet, hvorefter det udviklede sig. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Flere gange undervejs blev demonstrationen opløst af politiet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Flere personer blev anholdt, og dagen efter blev de fremstillet i grundlovsforhør. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
1 / 4

Både SF og Venstre, som oprindeligt stemte for den særlige paragraf, mener ikke, at straffe vedrørende demonstrationer var hensigten med bestemmelsen,

- Jeg synes, at dem, der snyder med hjælpepakker eller dem, der stjal værnemidler, skal straffes mindst dobbelt, og jeg synes, det er alletiders, at vi gør det, lød det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i går.

- Men hvis vi skal være ærlige, så var det måske ikke demonstrationer, vi havde for øje.

Han mener dog stadig, at der er tale om nogle passende domme.

Radikale Venstres retsordfører, Kristian Heegaard, hvis parti ikke stemte for den særlige paragraf, har kaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd den 29. april. Her vil han have ham til at redegøre for brugen af paragraffen til demonstranterne.

Du kan se Kriminelt ''Dobbelt straf i en coronatid' klokken 21.25 på DR1 eller på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk