OVERBLIK: Spørgsmål og svar om skyderierne i Storkøbenhavn

De seneste 11 dage har der været 10 skyderier i København og omegn.

DR Nyheder giver dig et overblik over den seneste tids skyderier i hovedstadsområdet, og retskorrespondent Trine Maria Ilsøe forsøger at svare på, hvorfor de kriminelle skyder på hinanden.

HVOR BLIVER DER SKUDT?

Brug det interaktive kort, øverst i denne artikel til at danne dig et overblik over den seneste periodes skudepisoder.

De seneste 12 dage er der blevet skudt 11 gange i hovedstadsområdet. Skyderierne er koncentreret omkring Nørrebro og Greve. Både bandemedlemmer og tilfældige mennesker er blevet ramt af skud, ligesom der også er blevet løsnet skud mod politiet.

I alt er otte personer blevet såret i skudepisoderne. Endnu er ingen omkommet.

HVAD GØR POLITIET?

Der er lige nu oprettet tre visitationszoner i Hovedstadsområdet. (Foto: (Grafik) © (C) DR Nyheder)

Derudover har Københavns politi og Københavns Vestegns politi oprustet med flere betjente på gaden.

Søndag førte skyderierne til den første anholdelse, da en mand blev fremstillet i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre og efterfølgende fængslet.

Derudover blev syv mænd i alderen 18 til 39 efter grundlovsforhør i Københavns Byret mandag varetægtsfængslet i foreløbig 24 dage. Mændene er sigtet for et groft overfald i en frisørsalon på Nørrebro i København søndag den 16. september, hvilket ifølge politiets sigtelse var som led i en bandekonflikt. Alle syv nægtede sig skyldige.

HVEM SKYDER?

Ifølge DR Nyheders oplysninger er flere af de fængslede medlemmer af den bandegruppering, som er kendt under navnet Brothas, siger retskorrespondent Trine Maria Ilsøe:

- Politiet formoder, at de senere ugers skyderier udspringer af en konflikt, hvor en bandegruppering fra Nørrebro er blevet splittet op i to nye grupperinger. Den ene gruppering har forbindelse til Greve/Hundige-området, den anden til Nørrebro/Nordvest.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er det i bandegrupperingen Brothas, at der er opstået en intern konflikt, som vi ser udspille sig lige nu.

HVORFOR SKYDER DE?

Ifølge DR Nyheders oplysninger udspringer konflikten af en personlig konflikt mellem ledende personer på begge sider.

- Hvad det personlige uvenskab helt præcist handler om, er ikke bekræftet, men derudover handler det også om positionering, siger Trine Maria Ilsøe og fortsætter:

- Det, vi tit ser i denne type konflikter, er imidlertid, at når først de begynder at skyde på hinanden, så træder den oprindelige konflikt lidt i baggrunden, og så handler det i stedet om byttere, altså at hævne de enkelte skudepisoder.

Bandegrupperinger har i modsætning til rockergrupperinger ofte en lidt løs struktur, og personerne kan skifte mellem de forskellige bandegrupperinger.

- Men indtil videre ser det ud til, at det er personer fra Brothas, der bekæmper hinanden. Det kan hurtigt ændre sig. Det har vi set i tidligere konflikter, siger Trine Maria Ilsøe.

11 SKYDERIER PÅ 12 DAGE

 • Fredag d. 14. september: Politiet modtager en anmeldelse om skyderi i Heimdalsgade på Nørrebro. Ifølge politiet fik skyderiet den nuværende konflikt til at eskalere.

 • Lørdag d. 15. september: En byge af skud rammer siden af en sølvgrå Mercedes på Ishøj Parkvej, og to 24-årige mænd bliver ramt. Politiet mener, at det er forbundet til den verserende konflikt.

 • Natten til tirsdag d. 18. september: Der bliver afgivet skud på Den Sorte Plads på Nørrebro. Episoden forbindes til den verserende konflikt.

 • Tirsdag d. 18. september: Der bliver skudt ved krydset mellem Herlev Ringvej og Herlev Hovedgade. Det er uklart, om episoden er forbundet til den verserende konflikt.

 • Tirsdag d. 18. september: En 34-årig mand bliver ramt af skud ved Lygten på ydre Nørrebro. Han bliver ramt i begge arme og er uden for livsfare. Politiet forbinder episoden med den verserende konflikt.

 • Onsdag d. 19. september: Der bliver skudt på Ragnhildgade på ydre Nørrebro. Politiet forbinder episoden til den verserende konflikt.

 • Fredag d. 21. september: Tre personer bliver ramt af skud i Meinungsgade og Guldbergsgade på indre Nørrebro. Skyderiet forbindes til den verserende konflikt.

 • Fredag d. 21.september: En 30-årig mand bliver ramt af skud på Glostrup Torv. Det er uvist, om episoden er relateret til den verserende konflikt.

 • Lørdag d. 22. september: Der affyres skud på Landlyst Vænge i Ishøj. Ingen bliver ramt. Ifølge politiet er det en oplagt antagelse, at det hænger sammen med den verserende konflikt.

 • Mandag d. 24. september: En tilsyneladende helt tilfældig mand blev sent mandag aften fanget i krydsild på motorvejen ved Roskilde. Politiet siger, at skyderiet muligvis er banderelateret.

 • Tirsdag d. 25 september: En person blev tirsdag ramt af skud i et nyt skyderi i Københavns Nordvestkvarter. Politiet oplyser, at skyderiet har relation til bandekonfilkten.

FacebookTwitter