OVERBLIK Statsministerfruen med den falske Louis Vuitton og andre spektakulære sager om kopivarer

Ikke kun charterrejsende fristes af billige kopivarer. Det gælder også folketingspolitikere. Se listen her.

Anne-Mette Rasmussen, gift med Anders Fogh Rasmussen, kom i vælten, da hun blev set med en falsk Louis Vuitton-taske. Eksemplet på billedet er også en kopi. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Det var pinligt, da daværende statsministerfrue Anne-Mette Rasmussen blev afsløret med en falsk Louis Vuitton-taske på armen i fint selskab med den daværende amerikanske præsident, George W. Bush.

Og det skabte en større shitstorm mod Bilka, da Ralph Lauren hev supermarkedgiganten i retten, efter de havde solgt falske poloer - og forsøgte at skjule det.

Der er nok mange forbrugere, der har prøvet at købe kopivarer - enten med vilje for at spare penge, eller fordi de er blevet snydt af en sælger med gode talegaver. I dag er en række myndigheder rundt på landets togstationer og lufthavne for at oplyse rejsende om risikoen ved at købe falske produkter.

De falske varer genopliver igen og igen en moralsk diskussion om, hvorvidt det er i orden eller ej at købe uoriginale varer.

Neden for får du en række større sager om kopivarer, der af den ene eller anden grund har fået stor medieopmærksomhed. Enten fordi vi som forbrugere er blevet forarget eller fordi, sagen taler til vores retfærdighedssans.

Vi starter vi Anne-Mette Rasmussen og hendes Louis Vuitton-taske:

Statsministerfrue med billig efterligning i hånden

I 2006 bragte damebladet Cosmopolitan og BT en historie om, at daværende førstedame Anne-Mette Rasmussen ved flere officielle lejligheder var blevet set med en falsk Louis Vuitton-taske. Det bekræftede ledende personer i Louis Vuitton Danmark.

Statsministerenfruen havde dengang ingen kommentarer til, hvordan kopivaren var vandret fra kriminelle hænder til statsministerboligen. Men det var ikke ulovligt af Anne-Mette Rasmussen at erhverve sig tasken.

En original taske af den slags ville dengang have kostet hende omkring 3.000 kroner.

Neden for ses et billede af den tidligere amerikanske præsident sammen med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), Anne-Mette Rasmussen og den famøse falske håndtaske.

(Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Kopimodstander faldt selv for falsk Gucci

Charlotte Dyremose, tidligere konservativ og medlem af Skatteudvalget, var efter Louis Vuitton-fadæsen ude med riven efter førstedamen. "Amoralsk", skældte hun.

Men allerede samme år faldt den konservative politiker selv for de falske fristelser på en tur til Kina, hvor flere folketingsmedlemmer deltog.

Her købte den ellers store modstander af kopivarer et falskt Gucci-ur, fordi hun "ikke tænkte over, at det er et ulovligt ur", forklarede hun dengang.

Også Martin Lidegaard (R) købte uoriginale Rolex-ure, som dog gik i stykker efter 14 minutter, fortalte han senere. Og Venstre-folk som Eyvind Vesselbo og Christian Lilleholt købte ligeledes falske familiegaver som ur, tasker og tøj.

I videoklippet neden for kan du se en noget betuttet Charlotte Dyremose beklage for 'Gucci-gate':

Anne mod Netto

Designeren Anne Black blev på rekordtid en danmarkskendt keramiker, da hun på Facebook uploadede en video, hvori hun beskyldte Netto for at kopiere sin keramik.

Anne Black mente, at Netto solgte tre porcelænsvarer, der var tro kopier af hendes designprodukter, som hun havde "viet sit liv til". Porcelænvarerne blev produceret af Ronald A/S, der tilbage i 2004 indgik et forlig med Anne Black efter en kopisag.

Dengang stoppede de produktionen af de pågældende produkter.

Også denne gang står supermarkedskæden til at få en sag på halsen, har Anne Blacks advokat, Johan Løje, udtalt. Sagen er endnu ikke afgjort.

(Et af produkterne er denne hængepotte, som du kan se på dette billede:)

Det er blandt andet denne hængepotte, som Anne Black mener, firmaet Ronald a/s har kopieret. Varen sælges i Netto til 39 kroner, mens Anne Blacks potte koster mellem 250 og 350 kroner alt efter størrelsen. (© Netto og Anne Black)

Da modegigant hev Bilka i retten

I 2013 reklamerede Bilka vidt og bredt i 1,8 millioner tilbudsaviser med, at de solgte billige Ralph Lauren-poloer i deres varehuse. Men de cirka 2.500 poloer var cirka lige så ægte som dem, man kan købe hos en thailandsk gadesælger.

Derfor blev Dansk Supermarked, som Bilka er en del af, hevet i Sø- og Handelsretten, der afgjorde, at kæden skulle betale 200.000 kroner i erstatning til modevirksomheden Ralph Lauren.

Hele kopisagen blev først afsløret af Metroxpress et helt år efter, at poloerne var blevet solgt, og da lagde Bilka sig fladt ned og beklagede med forklaringen om, at de troede, de billige poloer var ægte.

Supermarkedskæden burde kunne have gennemskuet, at kvaliteten var ringe, og at leverandørens hjemmesides visuelle udtryk lå langt fra Ralph Laurens egen, mente retten.

"Direktør" for 73 kopivirksomheder

I februar i år vandt bagmandspolitiet en vigtig sejr over kriminelle bagmænd, der sælger kopivarer på nettet.

De beslaglagde nemlig 423 internetbutikker, der enten forsøgte at lokke penge ud af eller sælge ulovlige kopivarer til danske forbrugere.

De falske discountbutikker på nettet solgte blandt andet billige Nike-sko, Ray Ban-solbriller og dunjakker fra Canada Goose.

En af de lyssky bagmænd stod alene for 73 af de ulovlige netbutikker.

En Canada Goose-dunjakke, som ses på billedet neden for, beløber sig på omkring 6000 kroner fra ny.

(Foto: © Fred Thornhill, Scanpix)