OVERBLIK Strammere lovgivning om fosterreduktion har skabt debat i Norge

Norge vedtog i nat en stramning, der får landets abortlov til at ligne den danske.

Der var demonstration foran Stortinget i Norge i protest mod den nye lovgivning, der gør det sværere at få foretaget en fosterreduktion. (© dr)

I Norge har en stramning af lovgivningen sat ild under debatten om kvinders ret til selvbestemmelse over egen krop.

Stridens kerne er fosterreduktion, og vi har set nærmere på den ophedede debat, reglerne på området og argumenter for og imod en mere eller mindre liberal lovgivning.

Hvorfor diskuterer de fosterreduktion i Norge?

Debat i Stortinget (Foto: © TERJE PEDERSEN)

Et solidt flertal i det norske parlament, Stortinget, har besluttet, at kvinder, der er gravide med flere fostre, og som ønsker at få fjernet nogle af dem, fremover skal have deres sag behandlet i et nævn bestående af fagpersoner.

Det er den første indskrænkning i den norske abortlovgivning i 40 år, og det bringer den på linje med den danske, hvor der heller ikke er frit valg i forhold til fosterreduktion.

Hvad er reglerne?

En demonstrant foran det norske Stortinget sender en utilfreds hilsen til Kristeligt Folkeparti i protest mod stramningen af abortlovgivningen.

Den norske lovgivning var før ændringen mere liberal, da en kvinde, der var gravid med tvillinger, kunne beslutte at få fjernet det ene foster indtil den 12. uge af graviditeten. Det er ikke længere muligt, men skal for et nævn og vurderes.

Dermed er lovgivningen nu meget lig den danske, hvor der skal være særlige årsager til stede, før indgrebet kan komme på tale, forklarer professor i føtalmedicin på Rigshospitalet Olav Bjørn Petersen.

- Hvis det ene af to fostre har misdannelser eller kromosomfejl, kan forældre søge om at få tilladelse til fosterreduktion, mens vi ved graviditeter med mere end to fostre tilbyder reduktion til to fostre, siger han.

Når det er muligt på egen hånd at beslutte sig for en fosterreduktion ved tre eller flere fostre inden uge 12, skyldes det, at graviditeten vurderes at være forbundet med større helbredsrisici, primært stor risiko for alt for tidlig fødsel.

- Ved ønske om fosterreduktion af tvillinger skal man søge om det. Oftest er der tale om medicinske grunde som sygdom hos et af fostrene, eller sygdom eller andre risikofaktorer hos moderen, og i disse tilfælde gives stort set altid tilladelse, siger Olav Bjørn Petersen.

Hvor mange får det gjort?

I statistikken skelnes der ikke mellem forskellige typer af fosterreduktioner, og det samlede antal har de sidste fem år ifølge Olav Bjørn Petersen ligget i omegnen af 50 årlige reduktioner i Danmark.

Fra 2016 til februar i år blev der gennemført 24 selvbestemte fosterreduktioner i Norge, skriver VG.

Hvad er argumenterne for lempelige regler?

Thomas Søbirk er ph.d. i moralfilosofi og professor på RUC. Foto: Etisk Råd.

Thomas Søbirk er professor i etik ved RUC, og han mener, at det er ulogisk at gøre fosterreduktion ved tvillingegraviditet til en nævnsbeslutning, når anden fosterreduktion og almindelig abort er op til den enkelte kvinde eller det enkelte par.

- Hvis vi accepterer fri abort, hvilket der er gode grunde til, hvorfor så ikke kunne vælge abort af ét barn ved en tvillingegraviditet?

- Ved en graviditet, hvor man kun er gravid med et barn, accepterer vi, at man kan vælge en abort, ligegyldigt hvilken grund der skulle være - man behøver ikke engang at give en grund.

- Vi må have et svar på, hvorfor vi har forskellige regler for abort af ét barn, når man er gravid med ét barn, og abort for ét barn, når man er gravid med to, siger han.

Hvorfor er reglerne gode, som de er nu?

Anne-Marie Axø Gerdes er formand for Etisk Råd og klinikchef på Rigshospitalet.Foto: Etisk Råd.

Anne-Marie Axø Gerdes, formand for Etisk Råd, anerkender, at der er tale om et svært dilemma, men hun hælder til, at den danske lovgivning - og nu også den norske - har nogle fornuftige restriktioner.

- Det skal selvfølgelig altid være muligt at hjælpe et par, der står i en svær situation, hvis for eksempel der er helbredsmæssige problemer, hvor fosterreduktion er den bedste udvej. Ellers kan man også risikere, at beslutningen bliver at abortere begge fostre, og det er heller ikke en ønskelig situation.

- Jeg er egentlig meget tryg ved, at det skal vurderes, for det at lave en fosterreduktion kan jo også have en effekt også på det andet foster. Og det er aldrig en nem beslutning, så jeg synes, at man skal igennem en grundig rådgivning, inden man får muligheden.

- Det kan heller ikke sidestilles med fri abort, for der er tale om to forskellige problemstillinger, for med fosterreduktionen fra to til ét gennemfører man stadig graviditeten, siger hun.