OVERBLIK Terrorsagen dag for dag

Anholdelser over hele landet har i løbet af ugen ført til adskillige sigtelser for forsøg på terrorisme.

Seks personer sidder fængslet efter onsdagens store antiterroraktion. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

I denne uge foretog politiet en lang række anholdelser og ransagninger i forbindelse med en større antiterroraktion.

Sagen omhandler en mistanke om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv. Planerne skulle være rettet mod 'et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet.'

Personerne i sagen er sigtet for forsøg på terror.

Ondag den 11. december:

Politiaktion i Gersagerparken i Greve onsdag aften. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Dagen igennem anholdt politiet 22 personer og ransagede omkring 20 adresser i en omfattende antiterroraktion, som syv politikredse landet over var en del af.

Det fortalte Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi og chefpolitiinspektør og operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Flemming Drejer på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Torsdag den 12. december:

Politi, betjente og presseopbud ved dommervagten i Københavns byret, torsdag den 12. december 2019. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Under to grundlovsforhør i Københavns Byret kom det frem, at to kvinder og seks mænd blev sigtet for forsøg på terror. 13 af de anholdte personer blev løsladt, men er fortsat sigtet i sagen.

Tre blev sigtet for at have villet fremstille en eller flere bomber med sprængstoffet TATP, som skulle bruges til "en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet".

De fem andre blev sigtet for at have forsøgt at finansiere og skaffe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger.

I begge sager var dørene lukkede, hvilket betød, at det var begrænset, hvad offentligheden fik at vide fra grundlovsforhørene.

Den 22. anholdelse skete på Fyn, hvor en 29-årig mand samme dag blev fængslet i fire uger i en sag, der har relation til onsdagens store politiaktion. Hans sigtelse holdes dog hemmelig.

Samme dag kunne DR Nyheder fortælle, at to af de sigtede mænd i sagerne er de selv samme, som i april blev anholdt i en sag om brandstiftelse.

Endelig kunne norske NRK torsdag informere om, at den danske terrorsag har forbindelse til en konkret person i Norge.

Fredag den 13. december:

Grundlovsforhøret sluttede fredag efter et maratonforløb, der begyndte torsdag. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Grundlovsforhøret mod de sigtede fortsatte indtil ved middagstid, hvor resultatet blev, at to mænd blev fængslet, mens en kvinde og to andre mænd blev løsladt.

Dermed er i alt seks personer varetægtsfængslet og sigtet for terrorplaner. De fem af dem i København og den sidste i Odense.

16 er på fri fod. 13 havde politiet selv løsladt, mens en dommer løslod yderligere tre personer.

Lørdag den 14. december:

En af de løsladte i sagen om antiterroraktionen er anholdt igen - i en anden sag. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det handler dog om en anden sag om mandens opholdsgrundlag.

Han vil blive krævet varetægtsfængslet lørdag i Københavns Byret, hvor grundlovsforhøret er blevet holdt for lukkede døre.

Her kom det frem, at manden ifølge politiet i første omgang oplyste et forkert navn.