Overgangsalder kvæler kvinders sexliv

Mange kvinder i overgangsalderen opgiver sexlivet på grund af tørre slimhinder trods bivirkningsfri behandling.

Mange kvinder i overgangsalderen opgiver sexlivet på grund af tørre slimhinder trods bivirkningsfri behandling.

Mere end hver anden dansk kvinde i overgangsalderen har mindre lyst til sex på grund af hormonel betinget tørhed i skeden, der ofte følger med overgangsalderen.

Selvom det er let og risikofrit at behandle, holder mange sig tilbage, og det går ofte ud over sexlivet.

Det fremgår af den første undersøgelse af, hvordan såkaldt vaginal atrofi påvirker parforhold og intimitet. Undersøgelsen omfatter mere end 8000 kvinder og mænd i ni lande inklusive Danmark.

Vaginal atrofi er en almindelig tilstand, som påvirker op mod 45 procent af kvinder i overgangsalderen.

Frygter smerter

- Det skyldes, at kvindens østrogenproduktion falder, og slimhinden i skeden bliver tyndere og mere tør. Det kan give smerter og kløe ved samleje og ofte også ved vandladning, siger overlæge, dr.med. Kresten Rubeck Petersen, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

Ifølge undersøgelsen er halvdelen af de danske kvinder, der undgår sex, bange for, at det vil gøre for ondt.

For hver fjerde betød det en afslutning på sexlivet, som de kendte det før. Og tre ud af fire danske mænd mente, at deres partner undgik intimitet på grund af atrofien.

Døjede i årevis

Problemet kan behandles uden bivirkninger med lokal hormonbehandling i stikpilleform. Det har reddet sexlivet for den 58-årige Lise Dahl fra Randers.

- Under overgangsalderen fik jeg utroligt sarte slimhinder, og det gjorde ekstremt ondt at have sex, siger hun og fortsætter:

- Jeg døjede med det i årevis, indtil en bekendt fortalte mig, at der var hjælp at få. Pillerne hjalp allerede efter få måneder, og efter et år var alt normalt.

- Jeg har fået min livskvalitet tilbage, for sex er jo stadig en vigtig del af livet, også når man kommer op i årene.

/ritzau/