Overhalede myndigheder og fangede corona: Hørsholm indførte selv lyntest på plejehjem

Minister skal igen svare på, hvorfor lyntest på plejecentre ikke blev topprioritet før jul.

Helle Jensen, leder af plejehjemmet Breelteparken i Hørsholm, er glad for, at hendes ansatte fik mulighed for at lade sig lynteste under smitteudbrud på plejehjemmet i januar. (Foto: Dr © DR)

Når plejepersonalet mødte ind på dagvagt og aftenvagt på plejecentret Breelteparken i Hørsholm, blev de i januar mødt af et nyt ansigt.

Ved indgangen stod en poder fra et privat firma. Hun tilbød de ansatte at blive lyntestet for coronavirus ved at få en pind ført op i næsen.

Breelteparken og et andet plejehjem i Hørsholm Kommune i Nordsjælland var omkring årsskiftet nemlig ramt af udbrud af coronavirus. Og for at forsøge at standse smitten besluttede kommunen at indføre hyppige lyntest ved vagtskifte på de to plejehjem. På den måde kunne de ansatte få testsvar på 15 minutter, inden de mødte kollegaer og beboere.

- Vi havde smitteudbrud, og set fra vores stol var det vigtigt, at vi fik kontrol over det på plejehjemmene, siger Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K).

At lynteste plejehjemsansatte var ikke en del af Sundhedsstyrelsens anbefalinger i januar. Anbefalingen var på det tidspunkt, at ansatte på plejecentre skulle PCR-testes to gange om ugen.

Så Hørsholm Kommune tog sagen i egen hånd og købte og betalte selv lyntest hos en lokal, privat udbyder som et supplement til PCR-test. Og det gjorde en forskel, siger Morten Slotved.

- Vi stod med den udfordring, at PCR-testen først gav svar næste dag eller to dage efter. Og når man sendte folk ind på et plejehjem, hvor vi vidste, at der var smitteudbrud, var det vigtigt, at vi ikke fik spredning, fortæller Morten Slotved.

På de to plejehjem i Hørsholm ville de fleste ansatte gerne lade sig lynteste med en pind i næsen. Lyntestningen stod på i omkring to uger, mens der var smitteudbrud på plejehjemmene i januar.

Og i løbet af de to uger, opfangede lyntest, at to ansatte var smittede. De blev derefter straks sendt hjem i isolation, inden de kunne sprede smitte på deres arbejdsplads.

Leder af Breelteparken, Helle Jensen, var glad for, at plejehjemmet kunne lynteste personale:

Og også borgmester Morten Slotsved er tilfreds med den løsning, Hørsholm Kommune fandt.

- Jeg tror meget på det lokale initiativ, og at man må bruge de muligheder, man har, siger han.

Sundhedsminister: Gigantisk opgave

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var torsdag i samråd i Folketingets Sundhedsudvalg, hvor han skulle svare på, hvorfor der ikke allerede kom lyntest ud til plejehjem som Breelteparken allerede fra midten af december.

Den 17. december var Sundhedsstyrelsen nemlig klar med nye anbefalinger for brug af lyntest, hvor lyntest af ansatte på plejehjem havde højeste prioritet.

Men efter dialog med Kommunernes Landsforening (KL) ændrede Sundhedsstyrelsen kurs, som DR tidligere har fortalt. Så da styrelsens anbefalinger blev offentliggjort den 18. december, stod lyntest på plejehjem nævnt som noget, der kunne indføres ”på sigt”.

Først den 1. februar blev lyntest på plejehjem officielt en topprioritet i myndighedernes teststrategi. I den mellemliggende periode - fra 20. december til 1. februar – steg smitten på plejehjem voldsomt, og 474 plejehjemsbeboere døde med eller af coronavirus.

Den manglende brug af lyntest blandt plejehjemsansatte kan ifølge eksperter have ført til dødsfald blandt beboerne.

På samrådet om Sundhedsstyrelsens ændrede anbefalinger om lyntest henviste Magnus Heunicke til en forklaring fra Sundhedsstyrelsen om, at det ikke var logistisk muligt at få lyntest ud til plejecentre før jul.

DR kunne ellers i torsdag afsløre, at private leverandører ifølge kontrakter med det offentlige var klar til at køre mindst 10.000 lyntest ud dagligt fra midten af december.

Selvom det ifølge sundhedsministeren har været et mål at få lyntest ud på plejehjem, forklarede han på samrådet, at der er en ”voldsomt kompliceret og gigantisk opgave”.

- At få et nyt testregime ind, hvor der skal komme en bil, der skal ramme de tidspunkter, hvor de forskellige hold møder ind, har vist sig at være utrolig vanskeligt, sagde han på samrådet.

Til den udlægning sagde den konservative sundhedsordfører, Per Larsen, at han var ”rystet” over, at sundhedsministeren kaldte det en gigantisk opgave.

Succes med lyntest i Aarhus

Den konservative ordfører henviste på samrådet i torsdags til plejehjemmet Demenscentrum i Aarhus Kommune, der i begyndelsen af januar også indførte lyntest ligesom plejehjemmene i Hørsholm. På Demenscentrum blev lyntestene indført som et pilotprojekt i samarbejde med Region Midtjylland.

I løbet af de første 10 dage med lyntest blev 17 ansatte på Demenscentrum fanget med coronavirus. Smitten blev ligesom på plejehjemmet i Hørsholm opdaget, inden de ansatte kom ind på plejecentret, hvor de kunne have smittet kollegaer og beboere.

- Selvfølgelig er opgaven stor, men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan lade sig gøre, sagde Per Larsen under torsdagens samråd og tilføjede:

- Hvis ikke man kunne klare to gange om ugen, kunne det være, at man kunne klare det en gang om ugen. Eller man kunne have rekvireret noget af den ledige testkapacitet.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti vil indkalde sundhedsministeren til et nyt samråd i sagen om lyntest på plejehjem.

FacebookTwitter