Tema Må der være forskel?

'Overklassen på udebane': Man kan ikke gøre op med uligheden

I programserien ’Overklassen på udebane’ besøger modekonge og rigmand Erik Brandt og tidligere ceremonimester Christian Eugen-Olsen en række danskere, der knokler for at få økonomien til at hænge sammen.

I første afsnit kan de to herrer ses på udebane, når de besøger kassedame og enlig mor til tre, Annette Hansen.

Selvom de begge mener, at man kommer langt, hvis man har ambitionerne, så oplevede Christian Eugen-Olsen, at det i realiteten kunne være svært at ”dygtiggøre sig” og ændre på sin situation.

- Dels fordi økonomien ikke er til det, og måske er kræfterne ikke til det. Det var meget rørende at konstatere. Man kan komme med gode råd, men i virkeligheden er det svært at efterleve, siger han, efter at have medvirket i programmet.

Ulighed er en glimrende ting

Serien er en del af DR’s tema ’Der er forskel på folk - og hva' så?’ der sætter fokus på ulighed i Danmark. Et emne, som både Christian Eugen-Olsen og Erik Brandt har en holdning til.

- Der er altid nogen, der er dygtigere end andre og derfor altid nogen, der kan tjene flere penge. Men man kan ikke afskaffe uligheden helt, med mindre man går ind for nogle totalitære systemer, som jeg ikke bryder mig om, siger Christian Eugen-Olsen.

De medvirkende

Erik Brandt
72-årig modemand og rigmand, der lige nu arbejder på en relancering af sit modefirma ”Margit Brandt”.

Christian Eugen-Olsen
74-årig forhenværende officer, hofembedsmand og ceremonimester, der nu mest arbejder med bestyrelsesarbejde.

For Erik Brandt er uligheden heller ikke nødvendigvis et onde.

- Ulighed er for mig en glimrende ting. Så har man noget at stræbe efter. Hvorfor skal alle være lige? Alle er ikke lige, og alle kan ikke være lige, lyder åbningsreplikken fra Erik Brandt i det første afsnit af programmet.

Multimillionær som 25-årig

Da Erik Brandt var 22 år havde han tjent sin første million. Da han var 25 år, var han multimillionær. I dag er han 72 år og har stadig fuld fart på – lige nu med relanceringen af modefirmaet Margit Brandt, som han sammen med sin afdøde kone skabte en stor formue på.

Selvom programmet hedder ’Overklassen på udebane’, understreger Erik Brandt dog, at han har venner fra alle samfundslag.

Ulighed er for mig en glimrende ting. Så har man noget at stræbe efter. Hvorfor skal alle være lige?

erik brandt

- Mange tror, jeg kun gebærder mig i overklassen, men jeg kender alle slags mennesker, og jeg har en glæde af at møde alle slags mennesker, siger Erik Brandt efter at have medvirket i programmerne.

På trods af det, oplevede han dog stadig, at det var ”vanebrydende” at medvirke.

- For det er jo mennesker, der ikke har det specielt nemt. Det sætter tanker i gang, og man håber, det går godt for de mennesker.

Erik Brandt håber, at han sammen med Christian Eugen-Olsen er kommet med råd, som de medvirkende i programmet kan bruge fremover.

- Kan jeg komme med nogle bemærkninger eller gode råd, så gør jeg det med glæde. Men jeg forsøger at gøre det med et twist, så det ikke bliver for trist.

Er man sin egen lykkes smed i Danmark?

Christian Eugen-Olsen:
- Det er ikke noget, jeg bruger meget, men jeg er enig i, at hvis man vil noget her i livet, kan man opnå det, men man skal være opmærksom på, at det ikke er alle mennesker, der har den samme drift. Nogen vil være mere tilfredse med det, de får og acceptere deres situation, og andre vil køre hurtigt ved siden af.

Erik Brandt:
- Man er sin egen lykkes smed - intet bliver serveret på et sølvfad. Der er nogen, der er heldigere og har andre muligheder, og nogen er decideret uheldige. Men ofte kan man jo kæmpe sig igennem.

- Alle er lige, men nogen er mere lige end andre. Alle har det ikke lige nemt. På den anden side er der også noget, der hedder vilje, held, at gøre sig umage og nysgerrighed.

Der er forskel på folk - og hva' så?

I marts går DR 1 tættere på den stigende danske ulighed, og hvordan den påvirker samfundet – hvor rige er danskerne, og hvor meget har vi behov for? Det sker i dokumentarserierne ’En vej - to verdener’, ’Overklassen på udebane’, ’De røde på udebane’ og eventet ’Det er du værd’ med Kåre Quist i spidsen.

Uge 9

Mandag 20.45: En vej – to verdener.

Onsdag 21.00: Overklassen på udebane.

Torsdag 20.30: De Røde på udebane.

Uge 10

Mandag 20.45: En vej – to verdener.

Onsdag 21.00: Overklassen på udebane.

Torsdag 20.00: Det er du værd.

Uge 11

Mandag 20.45: En vej – to verdener.

Onsdag 21.00: Overklassen på udebane.

Torsdag 21.00: De Røde på udebane.

Uge 12

Mandag 20.45: En vej – to verdener.

Torsdag 21.00: De Røde på udebane.