Overlæge: Det er senmiddelalderligt at tro at straf får unge til at stoppe med at ryge hash

Forbud får ikke unge til at stoppe med at ryge hash. Vi skal finde ud af, hvad der egentlig ligger til grund for misbruget, mener overlæge Henrik Rindom.

- Får du det godt af at ryge?

- Hvordan er din bong-hygiejne?

- Ryger du spand?

- Husker du forskellen på tyveri og røveri, hvis du finansierer dit forbrug den vej?

What the fuck?!

Det er ofte ansigtsudtrykket på de unge, når overlæge Henrik Rindom stiller sine spørgsmål.

- De unge er toptrænede i formaninger. De ved, hvilke argumenter, der sætter voksne skakmat. Derfor er de ved at falde ned af stolen, når en gammel mand som mig stiller de her spørgsmål, siger han.

Løftet pegefinger er no go

Men som overlæge og en af Danmarks førende misbrugseksperter har Henrik Rindom set en hel del til unge, der bruger cannabis. Han leder behandlingen i Stofrådgivningen, og har tidligere behandlet unge hashmisbrugere i Ringe Statsfængsel. Han er kommet frem til, at forbud og løftede pegefingre er absolut no go, når hashmisbrug skal stoppes.

- Jeg har ikke mødt unge, der ændrer

adfærd
efter en opsang, en bøde eller en fængselsdom. Det er i stedet andre faktorer, der gør, at de stopper med at ryge, siger Henrik Rindom.

En enkelt joint skader ikke

Overlægen er ikke bekymret for unge, der ryger

hash
en gang imellem. Han sidestiller det med et glas rødvin eller en øl. Til gengæld er det farligt, når man bruger
rusmidler
for at komme igennem sin dag.

- Det der bekymrer mig allermest, er den voksende gruppe unge, der hver dag ryger cannabis for at få det bedre eller mindre dårligt, siger Henrik Rindom.

For hvorfor er det, at man skal være påvirket for at kunne overskue sit liv? Det tyder på problemer bag misbruget, som skal afdækkes, mener overlægen.

- Mange af de unge, jeg taler med, ved godt, at verden er gået i stå for dem. De ved godt, at det er noget rod at ryge ud af skolen og ikke fuldende en uddannelse. Men de har haft nogle problemer, og dem har de tacklet på bedste vis ved at ryge

hash
. Og de problemer, der ligger til grund for misbruget, hjælper vi dem ikke med, siger Henrik Rindom.

Senmiddelalderlig tankegang

I stedet mener han, at unge bliver yderligere stigmatiserede og kriminaliserede gennem lovgivning og intens kontrol.

- Politikerne har en eller anden senmiddelalderlig opfattelse af, at straf er noget unge mennesker forstår. I alle andre strategier mod unge, der har det skidt, laver vi forskning for at se, hvad der hjælper. Men når det drejer sig om cannabis, er politikernes tilgang bare ‘Nu skal de unge lære det, skal de’, siger han.

Cannabis
har været ulovligt i Danmark siden 1961 efter en FN-konvention. Henrik Rindom har svært ved at se, at kampen mod planten har haft en virkning.

- Kampen ville have været det værd, hvis vi kunne se, at vi hjalp de unge. At det havde en

effekt
. Men vi ser det modsatte. Derfor vil jeg ønske, at vi nu - efter 50 år - prøver noget nyt, siger han.

Ud på Christiania med jer!

Henrik Rindom er ikke fortaler for brugen af cannabis. Men i stedet for et forbud, skal cannabis sidestilles med alkohol, så der er fokus på behandling og undervisning.

- Vi kommer uvægerligt til at undervise unge i, hvad de skal gøre uden at komme til skade, siger han.

Første skridt på vejen til bedre behandling er at give et mere nuanceret billede af forskellen på hashforbrug og hashmisbrug. Det kræver, at politikere og

sundhedsvæsen
gør noget uventet, mener Henrik Rindom.

- Vi skal bringe os selv os selv i en situation, hvor vi bedre kan forstå det liv og den kultur, der ligger i det at være hashryger, og hvor vi lærer forbruget bedre at kende, den den unge selv gør. Et godt sted at starte er at tage ud på Christiania, hvor de sidder med en joint, siger han.

Du kan se mere i DR Dokumentaren 'Hash DK', der sendes på DR1 mandag, kl. 20.45 eller her på DR TV.

Facebook
Twitter