Overlæge: E-cigaretten er lidt af en genial opfindelse

Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke brug af e-cigaretter til rygestop, selvom en ekspert i lungesygdomme mener, at det er et effektivt middel.

Philip Tønnesen er enig med Kræftens Bekæmpelse og Sundhedstyrelsen i, at der skal laves flere undersøgelser om e-cigaretten, men mener stadig, at den er et effektivt rygestopsmiddel. (Foto: TOBY MELVILLE © Scanpix)

Flere og flere bruger e-cigaretter som middel til rygestop. En af landets førende eksperter i rygning, lungesygdomme og lungekræft, Philip Tønnesen, mener, at e-cigaretten er "lidt af en genial opfindelse".

En undersøgelse fra England viser nemlig, at folk har lettere ved at stoppe med at ryge ved brug af e-cigaretter end ved brug af nikotintyggegummi/plaster.

- Det ser altså ud til, at e-cigaretten har en fantastisk appeal til mange rygere, og det får dem også til at holde op med at ryge, forklarer Philip Tønnesen, der er overlæge på søvnafdelingen på Glostrup Hospital.

Bedre end sundhedsvæsenet

Ugeskrift for Læger udgiver i dag en artikelserie, der samler den nyeste forskning om e-cigaretter.

Philip Tønnesen har skrevet lederen og konkluderer blandt andet at: "anvendelse af e-cigaretter producerer langt flere eksrygere, end vi er i stand til i sundhedsvæsenet."

Én af ankerne mod at bruge e-cigaretter er dog, at de langsigtede konsekvenser, der endnu ikke er kendte.

- Det vil aldrig, lige meget hvor negativt man ser på e-cigaretten, aldrig være ligeså farligt som at ryge, siger Philip Tønnesen.

- Jeg er pragmatiker. Jeg vil gøre alt for at få folk, der ryger i dag, til at holde op med at ryge, for det er så forfærdeligt livsfarligt og sundhedsskadeligt, så der tør jeg godt tage en lille risiko for, at der kan være nogle potentielt skadelige stoffer i.

Kræftens Bekæmpelse: Mangler ordentlig dokumentation

Philip Tønnesen forklarer dog, at e-cigaretten deler folk med indsigt i rygeafvænning i to lejre. Én, der er for, og én, der er imod.

Én af dem der er imod, er Niels Them Kjær, der er koordinator for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Selvom de begge er meget interesserede i, at folk skal stoppe med at ryge, så mener han ikke, at der foreligger godt nok forskning.

- Vi mener ikke, at der er ordentlig dokumentation for, at e-cigaretter er mere effektive til at holde op med at ryge almindelige cigaretter end de andre metoder, der findes på markedet, siger han.

Gevinsten er for usikker

Niels Them Kjær har dog stor forståelse for Philip Tønnesen til at få så mange som muligt til at kvitte smøgerne.

- Men jeg synes, der er for stor en risiko ved e-cigaretter, og gevinsten er for usikker til, at det er en god idé at bruge det til at holde op med at ryge.

WHO og Sundhedsstyrelsen mangler beviser

I Sundhedsstyrelsen henviser man til et notat udarbejdet i marts 2013, hvori der står, at;

"Den betydelige usikkerhed om de mulige helbredsmæssige konsekvenser af e-cigaretter både med og uden nikotin indebærer, at Sundhedsstyrelsen på det foreliggende grundlag og ud fra et forsigtighedsprincip indtil videre ikke anbefaler brug af e-cigaretter."

I FN's sundhedsorganisation, WHO, er man heller ikke overbevist om e-cigaretternes gavn. I forrige uge udkom organisationen med en rapport, hvor de blandt andet skriver, at blandt flere konklusioner, er der ikke tilstrækkelig bevis for, at e-cigaretterne hjælper rygere med at kvitte tobakken.

Derfor anbefaler WHO fortsat, at rygere opfordres til at stoppe med at ryge ved at bruge de allerede tilladte behandlinger.

Roser e-rygere

Philip Tønnesen forklarer, at han kun anbefaler patienter at bruge de godkendte præparater som nikotinplastre og -tyggegummi eller pillen Champix.

- Men hvis der er nogen, der er holdt op med at ryge med e-cigaretten, så roser jeg dem og siger, at det er rigtig, rigtig godt, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk