Overlæge: Ibuprofen bør ikke købes i håndkøb

Smertestillende medicin giver øget risiko for hjertestop, viser ny dansk undersøgelse.

Ibuprofen er det eneste NSAID-medicin, der kan købes i håndkøb i Danmark, og det er en stor fejl, mener overlæge Peter Gøtzsche. (Foto: © Christian Liliendahl, Scanpix)

Hvis du tager smertestillende medicin som Ibuprofren for at komme af med lettere smerter, kan det være forbundet med stor risiko.

Det mener professor, overlæge og leder af Det Nordiske Cochrane Center, Peter Gøtzsche, i forbindelse med en række forskningsresultater, som netop er offentliggjort.

Det er den danske professor Gunnar H. Gislason, professor på Institut for klinisk Medicin på Gentofte Sygehus, som står bag forskningen.

Resultaterne belyser sammenhængen mellem brug af NSAID (anti-inflammatorisk medicin red.) og hjertestop. Brugen af NSAID-medicin medfører 31 procent højere risiko for hjertestop, viser forskningen, der er baseret ud fra data på 29.000 patienter, og som blandt andet er offentliggjortEuropean Society of Cardiologys hjemmeside.

Ibuprofen er det eneste NSAID-medicin, der kan købes i håndkøb i Danmark, og det er en stor fejl, mener Peter Gøtzsche, der – ligesom Gunnar H. Gislason – advarer mod brugen af de smertestillende piller:

- Jeg har i årevis forsøgt at sige, at det er forkert at købe dem i håndkøb, fordi det sender et signal om, at det er ufarligt, siger Peter Gøtzsche til DR Nyheder.

Han mener, at præparater som Ibuprofen gives til patienterne på forkert grundlag.

- De bliver brugt til alt mulig banalt smertestillende. Men de er for farlige, og mange af dem, der dør, har ikke brug for behandling med dem.

Ifølge Peter Gøtzsche tror mange læger, at pillerne hæmmer betændelsesreaktionen hos patienterne. Men ifølge Gøtzsches forskning er dette ikke tilfældet.

Han opfordrer derfor folk til at læse indlægssedlen grundigt, når de skal bruge noget medicin.

- Hvis man læser om NSAID-medicinen kan man med det samme se, hvor farligt det er, siger Peter Gøtzsche.

Det er langt fra første gang, at et forskningsstudie sætter fokus på faren ved NSAID-medicinen. Ifølge Gunnar H. Gislason har NSAID-medicinen i tidligere forskningsresultater sat i forbindelse med hjertekarsygdomme, og i hans nyeste forskning er det altså NSAID-medicinens forbindelse med hjertestop, der er i fokus.