Overlæge: Legaliser hash i hele EU

Misbrugsekspert Henrik Rindom foreslår, at regeringen bruger EU-formandskabet til at arbejde for at legalisere hash i hele EU på en gang.

Hash bør kunne købes lovligt i hele EU. Det bør regeringen arbejde for, foreslår overlæge Henrik Rindom.

Regeringen bør bruge formandsskabet i EU til at arbejde for at alle EU-landene gør hash lovligt. Den opfordring kommer fra overlæge og misbrugsekspert Henrik Rindom, skriver Nordjyske Stiftstidende.

- Det er oplagt at sætte det på dagsordenen, når vi overtager formandskabet. EU bør lave en fælles forsøgsordning for legalisering af hash og sikre, at det sker i takt, siger Henrik Rindom.

Han mener, at statslige hashbutikker kan hjælpe netop de få procent, der udvikler et egentlig misbrug, mens de resterende brugere kan have gavn af, at det sælges under kontrollerede forhold.

Behnke slår syv kors for sig

I Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har man i årevis kredset om lovliggørelse af hash. Den radikale retsordfører Jeppe Mikkelsen er da heller ikke afvisende.

- Set fra et retsmæssigt perspektiv er det oplagt, at EU-landene samarbejder tættere, siger han.

Hos De Konservative slår retsordfører Tom Behnke syv kors for sig.

- Det synes jeg er en tossedum ide. Hash er påviseligt skadeligt og farligt, og det kan vi da ikke lovliggøre, siger han.

Ikke på Thornings liste

I Københavns Borgerrepræsentationen har man i årevis kæmpet for at få lov til at lave forsøg med fri hash, så her bliver ideen godt modtaget.

- Det var en oplagt mulighed at bruge formandskabet til det, for det bedste er en fælles løsning, så København ikke bliver et nyt Amsterdam, siger Lars Aslan Rasmussen, der er Socialdemokraternes socialordfører i København.

Danmark overtaget formandskabet til januar, men i SF mener Anne Baastrup ikke, at det "står øverst på Thornings liste".