Overlæge: Mikroskopiske blodpropper kan være del af forklaringen på lange indlæggelser

Covid-19 ser ud til at medføre to til tre gange så mange blodpropper som sammenlignelige infektionssygdomme, siger overlæge og professor.

(ARKIV) Lægerne ser nu tegn på, at Covid-19 forårsager både store og små blodpropper. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Lægerne på landets intensivafdelinger kæmper mod både en synlig og en usynlig fjende hos nogle af de allerhårdest ramte Covid-19-patienter.

Ligesom i Kina og i en række europæiske lande er man i stigende grad blevet mere overbevist om, at coronavirusset kan udløse ikke bare store, men små mikroskopiske blodpropper.

- De store blodpropper kan vi se og påvise. De små er en formodning ud fra de blodprøvemønstre, vi ser. Og det er teorien, at de er medvirkende årsag til, at lungerne bliver så hårdt angrebet, siger professor og overlæge ved Hvidovre Hospital, Thomas Benfield.

Ud fra erfaringerne på de danske intensivafdelinger vurderer han, at omfanget af blodpropper udløst af Covid-19 er hel del større end ved sammenlignelige infektionssygdomme.

- Det er en sammenhæng, vi kender i forbindelse med betændelsestilstand og størkning af blodet. Vi ved ikke helt, hvort stort eller lille problemet er. Men det ser ud til at være to-tre gange højere end ved forgiftninger med bakterier i blodet, hvor man måske har de bedste opgørelser.

- Så det er ikke overraskende, at det sker. Men omfanget er måske lidt større end ventet. Det er sådan noget, som man nu får mange rapporter om, efter at det blevet opdaget, siger Thomas Benfield.

Betændelse strømmer ind i lungerne

Blodpropperne omfatter de store velkendte af slagsen, der starter i benene, og som kan fortsætte opad og gå i lungerne, nyrerne eller hjertet, hvor de kan stoppe tilførslen af ilt til dele af vævet, der visner hen.

Men ved Covid-19 melder lægerne også om blodpropper på et mikroskopisk niveau, der går i lungerne eller nyrerne.

Tilsyneladende
er der tale om, at de små blodpropper påvirker
blodkarrenes
evne til at bekæmpe infektionen.

Blodpropperne sætter sig fast nede i

blodkarrene
. Og det forstærker den betændelsestilstand i lungerne, som sender iltmætningen i bund hos de værst ramte patienter.

Thomas Benfield forklarer:

- Når man får en infektion, så skal betændelsescellerne trænge fra blodbanen og ud i vævet for at blive bekæmpet. Derfor er karrene nødt til at blive utætte. Det sker som regel kontrolleret.

- Men på et tidspunkt er der så meget betændelse, at det hele står åbent, og så lækker der væske og celler ud i vævet.

- I lungerne sker der så det, at de bliver fyldt med væske og betændelse. Og det er ikke det bedste for den transport af ilt og kuldioxid, som der normalt skal ske.

Det kan være noget af det, der gør, at nogle Covid-19-patienter er indlagt i ugevis.

- Det sker hos et par procent af de indlagte og er med til at komplicere forløbet. Og det er jo klart, hvis man har en lungebetændelse, der skal hele op, og der så også kommer blodpropper, som sætter andre ting i gang.

Behandling kan udløse blødninger

Blodpropperne bliver nogle gange opløst af sig selv - andre gange ødelægger de vævet omkring sig, hvilket belaster kroppen yderligere.

- Hvis du har en blodprop i lungen, vil en del af lungen ikke være blodtransporterende, og så dør det stykke lunge. Det falder så hen og accelerer den lokale proces af bestændelsesreaktion. Så har du både en betændelse og noget i kroppen, der skal repareres.

- Sædvanligvis opløses proppen af sig selv, og der kommer gang i blodtilstrømningen. I værste fald er det stykke lungevæv visnet hen og en anden del af lungen fylder det ud. Eller blodet finder andre veje at løbe hen.

Og derfor behandler lægerne nu Covid-19-patienterne med fordoblet dosis blodfortyndende medicin. Men det er ikke uden risici, fortæller Thomas Benfield.

- Hvis man har blodpropper, ikke mindst i de små kar, så er det svært at få det hele til at cirkulere, når man er indlagt og immobil. Og så skal man ordinere blodfortyndende medicin mere rundhåndet. Men man kan også fortynde blodet for meget og risikere blødninger.

- Det er ikke gjort op, hvor ofte, det sker. Men jeg husker kun at have set et par blødninger i forhold til måske ti blodpropper.

Facebook
Twitter