Overlæge om grøn og hvid fluesvamp: Det er de farligste svampe i Danmark

En familie på 12 fra et flygtningecenter på Haslev er på hospitalet med forgiftning. To børn er døde.

Grøn og hvid fluesvamp kan gøre store skader på leveren, siger overlæge Niels Ebbehøj. (© dr)

To børn er døde, to andre børn er kraftigt påvirket, mens syv familiemedlemmer observeres, oplyser Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

En familie på 12, der bor på et flygtningecenter i Haslev på Sydsjælland, blev tidligere i dag modtaget på flere forskellige hospitaler.

Politiet skrev tidligere på dagen i en pressemeddelelse, at forgiftningen kunne skyldes indtagelse af indsamlede svampe, der har været brugt i madlavning. Og ifølge Giftlinjen på Bispebjerg Hospital har nogle af dem symptomer, der er forenelige med, at de har spist grøn eller hvid fluesvamp.

- Det er de to giftigste svampe i den danske natur, siger overlæge hos Giftlinjen, Niels Ebbehøj.

Der findes andre svampe i Danmark, der indeholder samme gift, men slet ikke i samme mængder, fortæller overlægen.

- Den grønne er dødelig for en voksen. Og børn er mere følsomme end voksne. Hvis børn spiser mere end, hvad der svarer til en sukkerknald eller to, så er de i livsfare, siger Niels Ebbehøj.

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi oplyste på et pressemøde torsdag aften, at det er for tidligt at sige, om der er tale om svampeforgiftning i den pågældende sag.

Store leverskader

De grønne og hvide fluesvampe indeholder, sammen med et par andre svampe i Danmark, et giftstof, der i første omgang giver svær diarré og måske lidt kvalme. Herefter er der et frit interval på omkring et døgns tid, hvorefter der begynder at komme leverskader.

Ifølge Niels Ebbehøj er der relativt gode behandlinger, der kan beskytte leveren, men det skal ske i tide.

- Det sker, at man ikke får vendt udviklingen, så leveren ender med at falde hen, og så skal man have en ny, siger han.

Giftlinjen får hvert år mellem 200 og 700 henvendelser om året fra folk i forhold til svampe. Det kan være alt fra børn, der har spist svampe i baghaven til svampesamlere, der bliver i tvivl. 25 af henvendelserne er alvorlige, mens få er livstruende.

Kan forveksles med spisesvamp

Den grønne og hvide fluesvamp kan forveksles med posesvampen, der vokser i Asien og er spiselig.

Sidste år endte tre mænd, to rumænere og en italiener, på hospitalet, efter de havde spist grøn fluesvamp, mens en thailandsk kvinde døde af at have spist svampen tilbage i 1999.

- Det hænder at folk dør af det i Danmark, men det er bestemt ikke hvert år, siger Niels Ebbehøj.

Selvom langt de fleste, der har spist svampene, er etnisk danske, har Giftlinjen gjort en særlig indsats for at informere flygtninge om faren ved at spise svampe i Danmark.

- Vi har været ude hos flygtningeorganisationerne her for et par år siden for at bede dem om at advare flygtninge og indvandrere, og vi har lagt advarsler på 29 sprog på vores hjemmeside, siger Niels Ebbehøj og uddyber:

- Flygtninge er ekstra udsat, fordi de ikke ligesom os andre har fået tudet ørene fulde, om at fluesvampe er giftige, og netop på grund af forvekslingsmuligheden.

Brug svampebog

Hvis man har lyst til at tage en tur ud i naturen og samle svampe er der to ting, man ifølge Niels Ebbehøj skal tage med sig: Fornuften og svampebogen.

- Det er vigtigt, at man får identificeret, hvad man plukker med det samme, og ikke tager dem med hjem. Der er livsfarlige svampe i Danmark, så tag nu for pokker at få dem identificeret, inden i spiser dem, lyder opfordringen fra overlæge Niels Ebbehøj.

FacebookTwitter