Overlæge om livsfarlige hashkager: 'De aner jo ikke, hvad der er blevet puttet i dem'

Livsfarlige hashkager kan indeholde hvad som helst, siger overlæge fra Giftlinjen.

Når man køber en færdiglavet brownie fra Pusherstreet på Christiania, kan man aldrig vide, hvad der er i af forskellige stoffer, siger overlæge Dorte Fris Palmqvist, som arbejder for Giftlinjen. (Foto: Peter Clausen © Scanpix)

Man gambler altid med sit liv, når man indtager euforiserende stoffer. Så klart lyder budskabet fra overlæge Dorte Fris Palmqvist, som arbejder for Giftlinjen på Bispebjerg Hospital i København.

I dag kom det frem, at syv personer har været i livsfare, efter de havde indtaget hashbrownies, som blev solgt i Pusherstreet på Christiania.

- For det første ved man aldrig, hvad stofferne præcist indeholder, om det så er en hashkage eller en ecstasy-pille. For det andet ved man ikke, hvor kraftig dosen er, siger hun.

Da alle mennesker har deres egen individuelle tolerencegrænse for forskellige stoffer, kan man aldrig regne med, at man er sikker, så længe man bare tager samme dosis som ens venner.

- Folk reagerer forskelligt på samme dosis af samme stof, folk kan reagere forskelligt fra gang til gang, og desuden kan nogen bygge en tolerence op over tid, siger hun.

Det kan godt "bare" være hash

Politiet ved endnu ikke, hvad de livsfarlige hashkager har indeholdt.

- Som udgangspunkt mistænker vi, at kagerne indeholder cannabis og dermed også stoffet THC. Men om der er noget særligt i de her kager, kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt, siger politikommisær i den operative specialafdeling ved Københavns Politi Simon Hansen.

Hash, skunk og pot i en bod på Pusherstreet på Christiania. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Ifølge overlæge Dorte Fris Palmqvist kan almindelig hash godt have forårsaget de symptomer, som de syv indlagte patienter havde.

Hvis man får nok hash, kan det i teorien sætte pulsen ned og sløve vejrtræningen så meget, at det til sidst kan ende i en komalignende tilstand.

- Hvis man ikke får behandling hurtigt nok, risikerer man ikke at få ilt nok, og så kan det resultere i hjertestop, siger overlægen fra Giftlinjen, der dog understreger, at hun aldrig selv har oplevet dette i forbindelse med folk, der kun har indtaget hash.

Selvom hun kun kender til de specifikke patienters symptomer og ikke tilstande eller forløb, fortæller hun, at de i værste tilfælde kan have været nødsaget til at ligge i respirator, hvis de har været så påvirkede, at de ikke selv kunne trække vejret tilstrækkeligt.

De fysiske risici er altså alvorlige, men det er de psykiske også.

- Hvis du indtager cannabis, vil der altid være en lille risiko for, at du faktisk kan udvikle en stofpsykose, siger hun.

Syntetisk cannabis er stærkere

Dorte Fris Palmqvist pointerer, at der også findes syntetiske cannabinoider, som er et kunstigt fremstillet stof, der ligner almindeligt hash.

I daglig tale kaldes det for 'spice', og det giver en effekt, der ligner THC, som er det psykoaktive stof i cannabis.

Syntetisk fremstillet cannabis er stærkere end almindelig cannabis og giver som regel voldsommere reaktioner. (Foto: G.W. Pomeroy © WikiMedia Commons)

- Syntetiske cannabinoider er ofte stærkere end cannabis, og det vil ofte give nogle voldsommere reaktioner, siger overlægen.

Hendes erfaringer med det syntetiske stof i forbindelse med arbejdet på Giftlinjen viser, at flere har fået meget voldsomme bivirkninger som psykoser og hjertekredsløbsmæssige bivirkninger efter indtagelse.

Derfor kan det ikke udelukkes, at det måske kan have været dét stof, som hashkagerne indeholdt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk