Overlæge om svindel-tiltale: Det var honorarer

Den 64-årige overlæge, der er tiltalt for groft bedrageri, brugte i Københavns Byret ikke ordet forskningsmidler om de penge, han har fået indbetalt af en medicinalvirksomhed på en privat konto.

Ingen på Rigshospitalet kendte ifølge anklageren til den hemmelige konto, som tiltalte brugte. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Den 64-årige læge, der netop nu sidder på anklagebænken i Københavns Byret tiltalt for groft bedrageri og underslæb, vil ikke kalde pengene for forskningsmidler.

Han kalder dem i stedet et projekthonorar fra medicinalfirmaet til at gennemføre forskningen.

Da han efter frokostpausen tager ordet, forklarer han blandt andet, at cirka én ud af ti overlæger får henvendelser fra medicinalindustrien med forespørgsler om lægemiddelforskning.

Lægerne skal indberette resultater om de patienter, der får lægemidlet. Det er i den forbindelse, at han har modtaget store summer fra en medicinalvirksomhed.

Kontoen, han brugte, blev oprettet tilbage i 1988, hvor der ifølge den tiltalte var mange overlæger, der lavede disse konti. Ingen vidste eftersigende noget om det eller stillede spørgsmål.

- Siden er der kommet mere kontrol med det, fortæller han.

Han forklarer også, at der er lavet adskillige nye retningslinjer, siden han oprettede den.

Svindel for flere millioner

Lægen er tiltalt for for at bruge 2,8 millioner forskningskroner til private formål. Han nægter sig skyldig.

Sagen mod lægen er rejst i kølvandet på en række afsløringer i Jyllands-Posten tilbage i 2013.

I alt fem overlæger endte med at blive sigtet, hvoraf to indtil videre er tiltalt. Én har politiet opgivet at rejse tiltale mod, mens de stadig efterforsker to læger.

Den første af de sager begyndte i dag i Københavns Byret, hvor anklager Per Justesen går efter ubetinget fængsel og en frakendelse af retten til at udøve lægevirksomhed.

57 minutter langt anklageskrift

Anklageskriftet mod overlægen tæller hele 379 forhold, og den tiltalte overlæge sad roligt og kørte jævnligt hånden gennem håret, da anklageren brugte 57 minutter på at læse det op.

De køb, han ifølge anklageskriftet har gjort, er blandt andet adskillige rejser, Louis Vuitton-tasker og rolexure - ét til mere end 160.000 kroner.

I den korte pause efter anklageren havde læst anklageskriftet op, tjekkede tiltalte sin mobil med rystende hænder. Han er mødt op i retten iført en blå- og hvidstribet skjorte og sorte habitbukser.

Efter anklageskriftet begyndte anklageren sin forelæggelse med at læse højt fra emails sendt af Jyllands-Postens journalist Morten Pihl, som startede sagen.

Derefter fortsatte han med den første interne undersøgelse, som blev iværksat efter Jyllands-Postens afsløringer.

Retslokalet var for småt til antallet af fremmødte. Derfor blev en ansat i pressetjenesten på Rigshospitalet sammen med flere andre afvist på grund af pladsmangel.

Oprettede hemmelig konto

De 2,8 millioner skulle være brugt til forskning, men den nu 64-årige overlæge havde ifølge anklageren lavet en hemmelig privat konto i Rigshospitalets navn. Kontoen var i strid med interne regler om forskningsmidler.

Både interne og eksterne undersøgelser har siden rejst massiv kritik af Rigshospitalets måde at håndtere forskningsmidler på. Statsrevisorerne har blandt andet sagt, at "hospitaler har haft en særegen afvigende forvaltningskultur".

Afsløringerne i Jyllands-Posten gav i foråret journalisten Morten Pihl den prestigefyldte Cavling-pris.

Opdateres

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk