Overlæge: Rygning får danskerne til at halte efter både Norge og Sverige

Overlæge Bente Klarlund efterlyser mere fokus på unges druk og rygning, hvis Danmark skal op i sundhedstoppen.

Målt på rygning er både svenskerne og nordmændene bedre til at holde sig fra smøgerne. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Danskernes sundhed halter bagefter de andre skandinaviske lande, viser en ny undersøgelse.

Det er især de unges druk og rygning, der har betydning for, at Danmark ikke er sundere, fortæller sundhedsprofessor og overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen.

- Vi ved, at danske unge ryger mere end nordmændene og svenskerne, som vi normalt sammenligner os med.

- I Norge gør de meget for at begrænse rygning og alkoholforbrug blandt børn og unge. Ind til videre har vi ikke set politisk vilje her til at gøre det vanskeligt for børn og unge at ryge og drikke. Det er forklaringen på, at vi halter totalt efter, siger overlægen.

Den nye undersøgelse er offentliggjort i tidsskriftet The Lancent, og den rangerer Danmark som det 16. bedste land målt på FN's sundhedsmål. Danmark er både dårligere end Island, Finland, Norge og Sverige.

Undersøgelsen har gennemgået 188 landes sundhed målt på faktorer som rygning, alkohol, overvægt, sygdomme og selvmord.

Målt på rygning er både svenskerne og nordmændene bedre til at holde sig fra smøgerne. Desuden springer især alkoholforbruget ud, da danskerne på det punkt har den dårligste score af de 30 bedste lande på listen.

- Vi har europarekord, hvad angår børn og unges druk. Der bliver drukket ekstremt meget i eksempelvis gymnasierne. Vi kan ikke finde ud af at gøre skoletiden røg- og drukfri, og det er en væsentlig grund til, at vi scorer så dårligt.

- Man kunne meget let få Danmark til at ligge helt i top på sundhedslisten, fordi vi er et homogent land og velhavende samfund. Men det kræver, at man værner om børnene og de unge, siger Bente Klarlund.

For nylig udgav Statens Institut for Folkesundhed en rapport, der bekræfter billedet af, at rygning trækker sundheden ned. Rapporten slår fast, at rygning er den største årsag til for tidlige dødsfald i Danmark, mens fysisk inaktivitet er den næststørste dræber.

/ritzau/

Facebook
Twitter