Overlæge slår alarm: Vi bliver en nation af friværdi-drankere

Alt for mange danskere har et for højt brug af alkohol. Det er langt fra kun i landets underklasse, at der er risiko for skrumpelever og andre sygdomme.

På en helt almindelig mandag aften drikker Københavns unge mennesker masser af øl og drinks på baren McKluuds. Samtidig hælder den ældre generation store mængder rødvin ned i forstadens rækkehuse.

Ingen af grupperne er socialt udsatte. Alligevel indtager mange mennesker herfra alt for meget alkohol, advarer en overlæge:

- Rigtig mange danskere er slet ikke klar over, at de drikker for meget. Og vi ser i dag flere og flere fra den veluddannede del af samfundet, der får skrumpelever. Altså såkaldte friværdi-drankere, siger Aleksander Krag, der er overlæge på OUH og professor i leversygdomme.

- Det er blevet helt almindeligt, at drikke en halv flaske vin, når man kommer hjem til konen. Men man bør tænke mere over, om det er et sundt forbrug man har.

10 procent af landet har taget skade

Aleksander Krag savner fokus på området. Mere end 860.000 danskere drikker mere end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Og 585.000 - omkring 10 procent af befolkningen - har taget fysisk eller psykisk skade på grund af alkohol.

- Alt for mange opdager først, at de har skrumpelever, når skaden for længst er sket, og herefter er risikoen for at dø meget høj. Vi bliver nødt til at gøre noget vi de her tal, siger Aleksander Krag.

Alvorlige konsekvenser

Han refererer blandt andet til et forskningsprojekt fra OUH, der viste, at 75 procent af patienter med skrumpelever først blev indlagt, da de oplevede leversvigt, som blandt andet viste sig i form af blødninger i spiserører, væske i bughulen, leverkræft eller andre infektioner.

Under halvdelen af patienterne, 38 procent, er i live tre år efter diagnosen bliver stillet. Men hvis de kunne diagnosticeres tidligere, kunne mange liv reddes, mener overlægen.

- Hvis vi virkelig skal ændre det, skal man gøre som andre alvorlige sygdomme som kræft, hvor man prøver at finde dem tidligt og for forebygget komplikationerne.

- Og så skal man have folk til at drikke mindre, siger han.

Se indslaget fra baren McKluuds i videoen over artiklen.