Overlæge: Vi har et 'udbredt' misbrug af hestebedøvelse

En enorm EU-undersøgelse konstaterer høje koncentrationer af stoffet i spildevandet, og en dansk misbrugsekspert oplever flere henvendelser om det.

Ifølge misbrugsekspert er forbruget af stoffet ketamin steget i København. (Arkivfoto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix). (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

For første gang nogensinde har Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDDA) inkluderet ketamin i dets spildevandstest - og analysen viser, at Danmark er et af de lande med allerhøjest koncentration af ketamin i vandet sammen med Italien, Spanien og Portugal.

Ketamin er et lægemiddel, der blandt andet bruges til at bedøve heste, men som af nogle tages for sin euforiserende effekt.

Selvom EU ikke tidligere har testet for ketamin kommer resultatet ikke bag på misbrugsekspert og overlæge i Stofrådgivningen Henrik Rindom.

Det var i forvejen hans opfattelse, at misbruget af stoffet er tårnhøjt i Danmark.

- Det overrasker mig ikke. Jeg oplever et udbredt misbrug af ketamin, og jeg hører jævnligt om det. Der er slet ikke nogen tvivl om, at der har været en betragtelig stigning i brugen af ketamin inden for de seneste fem-ti år.

  • EMCDDA har testet spildevandet for narkotika-rester i 104 byer i 16 forskellige EU-lande.

  • I en uge mellem marts og april sidste år indsamlede EMCDDA prøverne, og i Danmark har man målt spildevandet ved renseanlægget Lynetten i København.

Flere henvender sig med ketamin-misbrug

Af gode grunde kan man ikke ud fra EU's omfattende spildevandsundersøgelse sige, hvor mange som tager stoffet.

Det er heller ikke et tal, Henrik Rindom sidder inde med. Han kan dog fortælle, at stadig flere personer henvender sig med ketamin-problemer i Stofrådgivningen.

- Vi ser flere og flere i København, som henvender sig til os, som har problemer med ketamin, hvilket jeg ikke så i samme grad for fem-seks år siden.

Misbrugsrådgiveren forklarer, at ketamin sjældent er den primær årsag til, at personer kommer i behandling, men er oftere et slags "biprodukt" af et andet misbrug.

Antropolog og lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet Margit Anne Petersen har ligeledes set en stigende interesse for ketamin i sin forskning inden for psykedeliske stoffer.

- Jeg hører meget om ketamin i de psykedeliske kredse, som jeg ser på.

Hun mener, at interessen for ketamin kan hænge sammen med en generel stigende nysgerrighed for psykedeliske stoffer som en slags alternativ behandling.

- Ketamin er ikke som sådan psykedelisk, men det er alligevel relateret dertil, fordi folk mener, de kan bruge det med en slags terapeutisk effekt.

'Ingen fest uden hest'

Ketamin er oprindeligt et bedøvelsesmiddel til større dyr så som heste. Det bruges som rusmiddel, da det kan give en hallucinerende og sløvede virkning. Det er ifølge Henrik Rindom de effekter, der har givet stoffet dets popularitet.

Måske nogle har hørt ketamins catchphrase "Ingen fest uden hest", som Henrik Rindom også nævner og uddyber, at ketamin kan dæmpe noget af den paranoide og psykotiske tilstand, som kokain kan skabe.

- Hvis de er højt oppe at køre på kokain og kommer i en lidt for voldsom tilstand, ser vi det hyppigt kombineret med noget sløvende, nemlig ketamin. Vi ser det også i kombination med amfetamin.

Farefuld rejse ind i 'k-hullet'

Men det er ikke uden risici at indtage midlet med de bedøvende egenskaber. Henrik Rindom peger på tre farer ved stoffet.

For det første mærker man ikke, at man kommer til skade.

- Jeg har for eksempel set folk, der har siddet med en cigaret mellem fingrene og ikke opdaget, at de har brændt fingrene, fortæller han.

For det andet tager nogle ketamin i jagten på et såkaldt "k-hul", hvor man får en ud-af-kroppen-oplevelse og en dertilhørende dårlig psykisk oplevelse.

- Det kan være en meget ubehagelig oplevelse for nogle, som bagefter kan give lette traumer. Som en voldsom, voldsom, alt for virkelig drøm.

For det tredje ødelægger ketamin slimhinden i blæren over tid og kan i værste fald, så man føler, man hele tiden skal tisse, og at det gør ondt at tisse. Skaderne fra blæren kan arbejde sig op i nyrerne og smadre dem også.

- Det er uhyggeligt, hvor mange jeg møder, der har problemer med blæren, fordi de har brugt ketamin. Så jeg kan ikke stærkt nok advare mod det. Hvis du først ødelægger nyrerne, er du invalideret for resten af livet.

- Åh, sukker Henrik Rindom. Uanset hvilket rusmiddel vi taler om, er der altid en regning, der skal betales for den gode oplevelse.

Spildevandsundersøgelsen viser, at kokainforbruget tilsyneladende er stigende i Europa (Foto: dpa/AP Images). (Foto: © CHRISTIAN CHARISIUS, Christian Charisius/picture-alliance/dpa/AP Images)

Omfattende misbrugsproblemer i Danmark

Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotikas undersøgelse har også undersøgt spildevandet for kokain, cannabis, amfetamin, metamfetamin og MDMA.

Testene peger på, at kokainforbruget er stigende i Europa. De højeste værdier af kokainrester blev fundet i Belgien, Spanien, Portugal og Holland.

Generelt er der i Henrik Rindoms optik et stort misbrugsproblem - og det gælder også for Danmark.

- Det er voldsomt, så mange unge mennesker der får smadret deres liv, fordi de er på stoffer, siger han.

Toldstyrelsen har samtidig med EU's spildevandsundersøgelse udgivet dens årlige opgørelse over, hvor meget narkotika der blevet beslaglagt.

Den viser en uomtvistelig stigning på tværs af stoffer i 2022 sammenlignet med 2021.

Så meget har Toldstyrelsen fanget i 2022

  • For kokain er tallet steget fra syv kilo i 2021 til 112 kilo kokain i 2022.

  • For hash er tallet steget fra 146 til 555 kilo.

  • For amfetamin er tallet steget fra 15 til 50 kilo.

  • For nye psykoaktive stoffer (fx opioider og benzodiazepiner) er tallet steget fra 80 kilo i 2021 til knap 270 kilo i 2022.

  • Kilde: Toldstyrelsen