Overrabbiner: Vi jøder ændrer ikke bare ritualerne

Overrabbiner Bent Lexner afviser at vente med at omskære indtil drengene selv kan bestemme.

Overrabbiner Bent Lexner: - Jøder har efter et 3000 år gammelt påbud omskåret deres drengebørn, når de er otte dage gamle. (© DR)

Den væsentligste årsag til at jøder omskærer deres nyfødte drenge, er et 3000 år gammelt påbud fra Biblen om den pagt, som Gud indgår med Abraham. Pagten gælder Abraham og hans efterkommere.

Derfor har jøder gennem 3000 år omskåret deres otte dage gamle drengebørn, fortæller overrabbiner Bent Lexner til DR Nyheder.

- I dag er det jo ikke alle jøder, som er praktiserende jøder, ikke desto mindre er omskærelsen noget af det sidste, man holder fast ved. Det vil sige, at det nok meget mere er et kultur- og identitetstegn, end det egentligt opfattes som et religiøst påbud, siger Bent Lexner.

Han afviser, at jøder i tidens løb har ændret opfattelse af omskærelsen.

- Vi jøder ændrer ikke bare ritualerne. Til gengæld har vi gennem tusinder af år været meget åbne over for ting, som kunne opfattes helt anderledes, fx. medicinsk, hygiejnisk, siger Bent Lexner, der ikke ser nogen årsag til at ændre på tingene.

- Tværtimod kan vi konstatere, at der i dag i blandt andet Afrika gøres meget for at mænd skal blive omskåret, fordi man har konstateret, at der i hvert fald er nogle fordele ved omskærelsen, nemlig at der i samfund, hvor der er omskærelse, er færre aids-tilfælde.

I orden at undersøge omskærelse

Overrabbineren ser ikke noget problem i, at politikerne tager spørgsmålet om omskærelse op og efterlyser undersøgelser. Det synes han er helt i orden.

Det har været foreslået, at vente med at omskære drengene til de er gamle nok til selv at bestemme.

Hertil svarer Bent Lexner: - Jeg synes, at det vil være interessant at spørge unge mennesker, som er blevet omskåret, enten af religiøse eller lægelige grunde, om de synes, at det er særligt sjovt at blive omskåret som 15-årig.

- Det, der foregår, når et barn er otte dage gammelt, er jo, undskyld udtrykket, en bagatel. Det er overstået inden nogen læge kan nå at foretage noget som helst. Alt omkring indgrebet er overstået inden 24 timer. Penis er uden bandage, og børnene tisser under nogen problemer, siger Bent Lexner.

Sammenligner med de kristne

Overabbineren i Danmark fastholder, at der ikke er en forskel på kristne forældre, der beslutter at døbe og jødiske og muslimske forældre, som ønsker at deres børn skal omskæres. Det er et vigtigt tegn for muslimer og jøder, såvel som dåben er et vigtigt tegn for kristne forældre.

- Det ville da også være fuldstændigt vanvittigt, hvis man sagde, at nu kan forældre ikke døbe deres børn og i stedet skal vente, til de bliver 18 år, så de selv kan tage beslutningen, siger Bent Lexner.

Omskæring (© DR)
FacebookTwitter