Overraskende lidt sparet på digital post

Kommuner og regioner har hentet under halvdelen af den forventede besparelse på digital post, viser en gennemgang fra CBS og RUC.

Kommuner og regioner har kun sparet halvdelen af de budgetterede beløb på at indføre digital post. (Foto: Ulrik Bang- DR Syd)

119 millioner kroner. Så meget havde kommuner og regioner forventet at spare i 2013 ved at bruge digital post frem for gammeldags papirbreve.

Men en gennemgang fra Roskilde Universitet (RUC) og Copenhagen Business School (CBS) viser, at under halvdelen af denne besparelse er realiseret.

Kommunerne sparede sidste år 50 millioner kroner, mens regionerne brugte 4 millioner mindre. Dermed er besparelsen mindre end halvt så stor som ventet.

Ikke svar fra ministerierne

- Problemet ligger primært hos myndighederne. Borgerne har tilmeldt sig digital post i det omfang, man havde forventet, men man har oplevet en masse barrierer hos myndighederne, siger Jesper B. Berger, ph.d.-studerende ved RUC, som er en af forskerne bag opgørelsen.

Som en del af gennemgangen har forskerne i løbet af 2013 forsøgt at sende digital post til en række myndigheder.

Men det var kun hver femte styrelse og hver anden kommune, der svarede på forespørgslerne. Fra ministerierne kom der slet ingen svar.

Modregnes i bloktilskuddet

Jesper B. Berger påpeger, at den skuffende besparelse skaber et hul i kommune- og regionskasserne, da besparelserne er regnet ind i de seneste aftaler med staten. De forventede besparelser er således modregnet i bloktilskuddet fra staten.

- Pengene er taget på forhånd. Når kommunerne kun opnår halvdelen af besparelsen i 2013 og regionerne kun en tredjedel, så betyder det, at de skal spare andre steder. De skal fyre folk eller nedsætte servicen, siger Jesper B. Berger.

Selvom besparelserne først ventes at nå deres fulde omfang i 2015, så er efterslæbet ifølge forskerne allerede nu så stort, at det bliver svært at indhente.

/ritzau/

Facebook
Twitter