Overset pesticid lukker vandværker

Det er uvist, hvor længe forbrugerne har drukket vand med pesticider i.

To vandværker i Odense er taget ud af drift efter fund af et pesticid, som kun ganske få kommuner i landet tester drikkevandet for. (© Colourbox)

Dalumværket i Odense tages ud af drift, da der er fundet et nedbrydningsprodukt af pesticidet Chloridazon i det vand, værket leverer ud til forbrugerne, samt i nogle af de boringer, der forsyner vandværket.

Det oplyser VandCenterSyd i dag til DR.

- Det er ikke noget, vi tidligere har testet for, og derfor er det en skam, at vi går ud og finder det her på egen hånd, siger driftschef i VandCenterSyd, Andreas Bassett.

Vandet til forbrugerne må ikke indeholde mere end 0,1 mikrogram/l af stoffet, men er målt til 0,14 mikrogram/l.

- Vi laver mange projekter for at prøve at beskytte vores grundvand, og derfor tager vi også ansvaret på os og lukker vandværket ned, så snart vi ser det, siger Andreas Basset.

Uvist, hvor mange andre vandværker, der er ramt

Fundet er særligt opsigtsvækkende, fordi det ikke er en del af en liste med de pesticider, som vandværkerne har pligt til at teste drikkevandet for - og faktisk opdagede man kun forureningen i Odense, fordi man på eget initiativ testede for stoffet.

- Jeg har selvfølgelig en bekymring for, at det er et landsdækkende problem, siger Andreas Basset.

Forurening kan have stået på i årevis

Ifølge VandCenterSyd har Styrelsen for Patientsikkerhed i lignende sager vurderet, at der for stoffet desphenyl-chloridazon skal være langt større koncentrationer af pesticid i vandet end de aktuelle fund, før det er sundhedsfarligt.

Men fordi VandCenterSyd ikke tidligere har testet for desphenyl-chloridazon, som har været forbudt siden 1996, så ved vandforsyningen ikke, hvor længe der er sendt vand med pesticider over grænseværdien ud til VandCenterSyds kunder.

- Det har vi rigtigt svært ved at gisne om. Derfor vil vi også i dialog med regionen og Miljøstyrelsen for at finde ud af, hvor længe det potentielt har stået på, fortæller Andreas Basset.

Kan I forsikre de forbrugere, som har drukket vandet, at deres sundhed ikke har taget skade?

- Som jeg har fået det oplyst, så skulle der ikke være nogen fare for, at der er nogen, der er sundhedsmæssigt belastet af det her fund, siger driftschefen.

Ikke et enestående tilfælde

Det er anden gang på en uge, at VandcenterSyd må lukke et vandværk på grund fund af desphenyl-chloridazon, som er nedbrydningsproduktet fra Chloridazon, der tidligere er brugt i særligt roeproduktion.

I sidste uge blev Lindvedværket i Odense lukket, da koncentrationen af desphenyl-chloridazon her lå på 0,49 mikrogram/l. Samtidig kender DR til aktuelle fund i flere andre kommuner både i Jylland og på Sjælland.

I Odense har VandCenter Syd onsdag omlagt driften, så Lindvedværket igen kan levere vand, der lever op til grænseværdien og startet produktionen op igen.

Blander rent vand med beskidt

Problemet er løst ved at blande det forurenede vand med vand fra rene boringer. På den måde kan vandværkerne få niveauet af pesticidet ned under grænseværdien, inden det ryger ud til forbrugerne.

Og derfor skal Odenses borgere heller ikke være bange for at åbne vandhanen i dag, forsikrer Andreas Basset.

- Vi er helt sikre på, hvad det er for noget vand vi på nuværende tidspunkt leverer, og det holder sig under grænseværdien.

Dalumværket er torsdag endnu ude af drift.