Overvågning: Dansker afvist af USA

En 24-årig dansker blev afvist indrejse i USA - angiveligt fordi hans telefonnummer har tilhørt terrorafhørt.

En dansker, der skulle på rundrejse i USA med sin familie, blev i sommer nægtet indrejsetilladelse og måtte blive hjemme, skriver Politiken tirsdag.

Den 24-årige Tobias Linde Schanz skulle til USA med sine forældre og to søskende.

Tobias fik nej

Rejsen til New York og Californien havde været planlagt et år, men da familien et par uger før afrejse modtog svar på deres ansøgning om indrejsetilladelse til USA, blev Tobias Linde Schanz overrasket:

Mens resten af familien havde fået godkendt deres ansøgning, fik han afslag.

Tobias Linde Schanz har ren straffeattest og siger til Politiken, at han aldrig har været politisk aktiv.

Giver telefonnummer skylden

Til gengæld har han haft et telefonnummer, der tidligere har tilhørt en mand, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) har interesseret sig for.

Tobias Linde Schanz mener, at telefonnummeret må være årsag til, at han ikke kunne få indrejsetilladelse til USA.

- Jeg kan ikke komme på andre forklaringer, end at jeg er røget på en eller anden liste, fordi mit telefonnummer tidligere har været benyttet af anden, som har været registreret, siger han til Politiken.

Afhørt af PET

Politiken kender identiteten på telefonnummerets tidligere ejermand. Det er en person med udenlandsk baggrund, der kender flere terrorrelaterede personer fra Danmark og som flere gange har været afhørt af PET i forbindelse med terrorsager.

Ifølge Flemming Splidsboel, som er lektor ved Københavns Universitet og forsker i efterretningsarbejde, er det meget sandsynligt, at telefonnummeret er årsagen til, at Tobias Linde Schanz fik afslag på indrejsetilladelse.

- Der er ingen tvivl om, at der foregår en udveksling af informationer mellem PET og amerikanske myndigheder, og hvis det telefonnummer, den unge mand har overtaget, tidligere har tilhørt en mand, som PET har interesseret sig for, kan det sagtens være årsagen, siger han.

- Ingen kommentarer

PET vil ikke svare på, om tjenesten har registreret og videregivet telefonnummeret til amerikanske myndigheder. Den amerikanske ambassade i København vil heller ikke udtale sig i sagen.

Advokat Bjørn Elmquist, som er formand for Retspolitisk Forening, mener, at det er problematisk, at Tobias Linde Schanz ikke har mulighed få en forklaring eller forsvare sig selv, mens Enhedslisten vil have regeringen til at tage spørgsmålet om overvågning op med USA.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter