Özlem Cekic efter Ted Talk: Enormt overvældende

Den tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic blev i nat én af ganske få danskere til at give en såkaldt Ted Talk.

Özlem Cekic har været en tur i New York for at udbrede sit budskab om dialogkaffe. (Foto: © Ryan Lash, Ryan Lash/TED)

I nat gik den tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic på en for danskere lidt uvant scene, da hun gav en såkaldt Ted Talk i New York.

Emnet var ’dialogkaffe’, som Cekic tidligere har fremført på forskellige platforme.

- Det gik fantastisk og fuldstændig, som det skulle. Folk var med og publikum var begejstrede for budskabet om, at vi skal dyrke samtalen – og at de faktisk selv kan gøre noget, siger Özlem Cekic til DR.

De populære Ted Talks giver foredragsholdere muligheden for at nå til et stort publikum. Under mottoet "Idéer, der er værd at sprede" er de mest populære Ted Talks blevet set af millioner af mennesker på Youtube og Ted Talks egen hjemmeside.

Kun ganske få danskere har tidligere givet en Ted Talk. Konkurrencekommisær i EU, Margrethe Vestager, gav for et år siden et foredrag om multinationale monopoler.

Det foredrag er siden blevet set næsten 1,5 millioner gange.

- TED er jo en kæmpe platform, og jeg har øvet talen hver dag 1-1,5 time siden juni. Jeg er vant til at holde taler, men det er jo på mit eget sprog. Jeg har først lært engelsk de sidste tre år, siger Özlem Cekic.

Udover TED findes også TEDx Program, der er en slags lokal lillebror til det globalt orienterede TED.

Der er sat over til mere dialogkaffe

42-årige Cekic, der blev valgt ind i Folketinget for SF i 2007, men meldte sig ud af partiet i 2017, har efter sin optræden i New York også har tænkt sig at arbejde videre med at bygge bro som alternativ til at grave grøfter herhjemme.

- Jeg har fået 500.000 kroner fra Trygfonden til at lave brobygning på skoler. Og jeg har en masse dialogkaffe-aftaler, og det budskab skal jeg have spredt med endnu flere foredrag, siger Cekic.

Özlem Cekic’ ’dialogkaffe’ går i al sin enkelthed ud på, at hun opsøger personer, der ytrer sig i meget hårde vendinger og inviterer sig selv forbi til en konstruktiv snak over en kop kaffe.