P-piller er lige farlige

Efter kritik af den populære p-pille Yasmin slår Lægemiddelstyrelsen fast, at den ikke er farligere end andre p-piller.

(© Scanpix)

Lægemiddelstyrelsen slår fast, at p-pillen Yasmin, der blev kritiseret i tv-program, ikke er farligere end andre p-piller.

- Problemet er p-piller og ikke udelukkende Yasmin, siger overlæge Doris Stenver til Ritzau.

To ting beskrevet i et kritisk TV2-program om Yasmin skal dog alligevel undersøges.

Undersøger to spor

- Det ene spor er, at vi er stærkt interesserede i at finde ud af, om de bivirkninger, der bliver omtalt, allerede er indberettet til Lægemiddelstyrelsen. Er det ikke tilfældet, vil vi forsøge at skaffe de oplysninger, siger Doris Stenver.

- Det andet spor er den hollandske professor fra programmet. I hans tilfælde vil vi undersøge, om han kommer frem med ny viden, fortsætter direktøren for Lægemiddelstyrelsen.

Flere sundhedsordførere på Christiansborg har på baggrund af tv-programmet krævet, at myndighederne skal gribe ind og stoppe salget af pillerne.

Intet belæg for at stoppe Yasmin

Men det afviser Lægemiddelstyrelsen altså, selv om man nu vil undersøge oplysningerne nærmere.

- På baggrund af de samlede internationale erfaringer er der intet belæg for at stoppe brugen af Yasmin lige nu, siger Doris Stenver.

- Yasmin er en særdeles velundersøgt p-pille, og det har den været lige fra første dag, den kom på markedet. Dermed ikke være sagt, at der ikke kan opstå ny viden, det vil vi hele tiden være åbne over for og tage stilling til, om det skal have konsekvenser, siger Doris Stenver.

P-piller er blevet meget bedre

At p-pillers bivirkninger er alvorlige og blandt andet tæller blodpropper gør ikke, at Lægemiddelstyrelsen ser behov for generelt at se på området.

P-piller har gennem årtierne ændret sig drastisk, og i dag er pillerne langt fra så farlige, som eksempelvis i 1960'erne, oplyser styrelsen.

Men vi er altså ikke nået dertil, hvor p-pillers bivirkninger overskygger deres positive effekter, mener Doris Stenver.

- P-piller er i bund og grund en succeshistorie. Ser man på det enormt store antal kvinder, der har brugt p-pillerne gennem årene, er det er klar fordel af have dem på markedet.

ExternalContent