Ældrecentret Æblehaven har de ansatte endelig fået stikket: 'Jeg har set, hvad corona kan gøre'

Plejehjemsansatte Nancy, Pernille og Helle fortæller om, hvordan det føles endelig at have fået coronavaccinen.

- Nu er jeg vaccineret, så i min familie er det er mig, der går ned og handler, fortæller Nancy Wassmann Sørensen, som er blevet vaccineret mod corona i forbindelse med sit arbejde som sygeplejerske. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard)

- Jeg har set, hvad corona kan gøre, hvis det kommer. Så jeg er glad for, at jeg ikke selv kan få det nu.

Sådan lyder det fra sygeplejersken Nancy Wassmann Sørensen, der arbejder på Ældrecentret Æblehaven ved Brøndby Strand.

Vi sidder på et par våde havestole, der ikke er blevet pakket væk for vinteren. Det er plejehjemmets beboere til gengæld, i hvert fald dikterer coronarestriktionerne, at det kun er personale og udvalgte pårørende, der må komme indendørs.

Nancy Wassmann Sørensen er kun iført sin kortærmede uniform, der godt nok matcher den våde vinterhimmel, men ikke termometerets tre grader.

- Jeg bliver aldrig syg, siger hun og går en smule modvilligt ind for at hente en jakke.

- Eller sådan plejede jeg at tænke. Men det tør jeg ikke satse på i år.

Derfor tog hun i efteråret for første gang imod influenzavaccinen for at være på den sikre side. Og da hun sammen med resten af plejehjemmet fik tilbudt den endnu mere eftertragtede coronavaccine i starten af januar, var hun ikke i tvivl. Den skulle hun have.

Det er nødvendigt at røre beboerne med bare hænder, så kan man altid spritte fingrene inden og efter. Det mener Nancy, der her ses med 90-årige Jenny. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard)

'Jeg går ikke længere hjem med ondt i maven'

Nancy Wassmann Sørensen, som er sårsygeplejerske, går ind for at pleje huden på 90-årige Jennys fod. Før Nancy fik coronavaccinen, skulle hun spritte sine hænder af og tage handsker, forklæde, mundbind og visir på, inden hun nærmede sig en af beboerne for at behandle deres sår.

Det skal hun stadig.

Forholdsreglerne er præcis de samme, som før plejehjemmet blev vaccineret. Det gælder over hele landet, også på Lysbro Plejecenter i Silkeborg, hvor den sygeplejestuderende Pernille Worsøe arbejder. Men alligevel har coronavaccinen gjort en kæmpe forskel.

- Jeg går ikke længere hjem med ondt i maven, som jeg har gjort. På det følelsesmæssige plan og hvad angår min samvittighed, har det helt klart givet ro på, siger hun.

Pernille Worsøe er 22 år og taler meget om samvittighed. Hun er nemlig ikke bange for selv at blive syg, men i forbindelse med sit arbejde i ældreplejen har især én tanke plaget hende, siden corona kom til Danmark.

- Jeg ville ikke kunne leve med mig selv, hvis det var mig, der slæbte smitte med på arbejde, og nogen døde af det. I mange måneder er jeg gået hjem og har tænkt ‘Hvad nu hvis, jeg har smittet nogen?’

Venter på at vaccinerne redder beboernes hverdag

Nancy ordner huden på Jennys fod. Bagefter kasserer hun handskerne, spritter hænderne og lægger dem på Jennys arm.

Pernille studerer til sygeplejerske, men arbejder stadig på Lysbro Plejecenter, hvor hun var fuld tid, da corona kom til landet i marts. (Foto: PRIVATFOTO)

For både Pernille og Nancy har det været umuligt at holde afstand til plejehjemsbeboerne. Og faktisk har de begge to gjort endnu mere for at være kærlige og omsorgsfulde, efter plejehjemmene har måttet skære markant ned for antallet af besøg fra pårørende.

- Jeg har sørget for at give et ekstra klem i hånden eller strøg over skulderen. Jeg har simpelthen ikke haft samvittighed til at lade være, selvom jeg var bange for at smitte dem. Men efter jeg har fået vaccinen, har jeg det meget bedre med at give et kram, siger Pernille Worsøe.

Helle Reinhardt Rekvad, som er køkkenchef på plejehjemmet Akaciegården på Frederiksberg, kan godt undgå fysisk kontakt med plejehjemmets beboere, og hun har mundbind på, når hun laver mad. Derfor har hun ikke været bange for at blive smittet eller smitte på arbejde.

For Helle har den største motivation til at få vaccinen været, at det på sigt kan få beboerne tilbage i plejehjemmets café til en kop kaffe.

“Hvor er I modige, så vil jeg lige se, om I overlever” sagde Helle Reinhardt Rekvad til de andre køkkenmedarbejdere, da de takkede ja til vaccinen. Hun sagde selv nej i første omgang, men skiftede hurtigt mening og er nu vaccineret. (Foto: PRIVATFOTO)

- Normalt ville vi gå rundt og snakke med beboerne om, hvad de synes om maden, og hvilken fest vi skal stable på benene, for at de har det godt. Nu kan de ikke engang samles i cafeen.

Vaccinen har gjort hende mindre bekymret for selv at få corona. Men den vigtigste effekt kommer først, når plejehjemmet vender tilbage til normalen.

- Vaccinen gør en forskel for mit arbejdsliv på den lange bane. Jo flere, der får den, jo bedre, siger hun.

Sygeplejerske Nancy Wassmann Sørensen er også utålmodig, selvom hun selv er vaccineret. Det var en festdag, da alle skulle have det første stik, men nu ligner hverdagen med corona sig selv igen.

- Jeg vil bare gerne have, at alle bliver vaccineret.

Føler sig vigtig

På Ældrecenteret Æblehaven stikker en servicemedarbejder i blå kedeldragt hovedet ud af vinduet og siger tak for i dag. Han er også blevet vaccineret sammen med resten af plejehjemmets personale.

Både sygeplejersken Nancy Wassmann Sørensen og køkkenchefen Helle Reinhardt Rekvad kan nævne plejepersonale, som de synes, er endnu mere berettigede til at få vaccinen end dem selv.

Man fornemmer tydeligt, at vaccinerne opfattes som et stort privilegium.

Pernille Worsøe siger det - i første omgang - uden omsvøb.

- Jeg er meget taknemmelig over at have fået vaccinen. Man føler sig vigtig! Eller altså, man har jo en vigtig funktion, i og med at man får vaccinen, korrigerer sygeplejestuderende Pernille Worsøe sig selv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk