På bare en uge har støttebrev sat gang i sexisme-opgør i mediebranchen

Fagforbund, Danske Medier og Kvinfo arbejder på nye retningslinjer.

Sofie Linde fortalte om, hvordan hun som ung i DR blev udsat for sexchikane. Siden har over 1.600 kvinder i branchen skrevet under på, at sexisme stadig er et stort problem i branchen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Debatten om lumre kommentarer, klap i numsen og klamme tilbud fra chefer har på en uge ført til selvrangsagelse på mange mediearbejdspladser.

Torsdag i sidste uge offentliggjorde flere medier ordlyden af et støttebrev til tv-vært Sofie Linde, som over 700 kvinder på det tidspunkt havde underskrevet.

I brevet fastslog kvinderne i mediebranchen, at problemerne med sexisme og sex-chikane i høj grad er et aktuelt problem.

"Det sker stadig," skrev kvinderne.

Siden er fulgt flere vidnesbyrd og åbne breve.

I dag har flere mediehuse indledt en proces med dialogmøder og interne undersøgelser, mens uddannelserne og brancheorganisationen har indledt et samarbejde med Kvinfo, om hvordan man bedre sikrer praktikanter mod krænkelser.

'Vi har skubbet debatten videre'

En af de kvinder, der stod bag støttebrevet er Maria Andersen, journalist og vært på TV 2.

- Vi tog initiativet til underskriftsindsamlingen med en ambition om at få skubbet debatten et vigtigt skridt videre, så vi ikke længere behøver diskutere om sexisme findes også i mediebranchen. Og det må man sige, at den nu er blevet, og det er rigtig godt, skriver hun i en mail til DR.

Senest har kvinder, der har været praktikanter i DR, skrevet et brev til ledelsen om deres oplevelser med klap i numsen og anden grænseoverskridende adfærd.

- Jeg synes, det er forfærdeligt. Jeg synes, at det er virkeligt trist, siger rektor Trine Nielsen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der er blandt de uddannelser, der sender studerende i praktik.

- Jeg var selv i mediebranchen for mange år siden, hvor jeg oplevede det. Jeg troede ligesom, at vi var kommet videre, siger hun.

Problemet er egentligt ikke ukendt. I 2018 fastslog en undersøgelse fra Journalistforbundet, at 1 ud af 10 medlemmer havde oplevet krænkende adfærd. Og især kvinder og studerende havde oplevet det.

Vil lave nye retningslinjer

Nu har journalistuddannelserne, sammen med Danske Medier og journalistforbundet, indledt et samarbejde. Man vil blandt andet opdatere retningslinjerne, når man sender unge i praktik. Man vil også se på, om man kan klæde de studerende bedre på.

- Det er ikke, fordi at vi skal forberede dem på sexisme, og overgreb, men vi skal fortælle dem, hvordan de skal få fat i os, hvis de har brug for hjælp, siger Trine Nielsen, der mener, at det er vigtigt, at branchen i form af Kvinfo, videnscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, får hjælp udefra.

- Vi har behov for at tage det et spadestik dybere. Det er ikke nok at komme med 10 gode regler. Hvis vi skal ændre adfærd, så skal det være konsekvent, siger Trine Nielsen.

Kan være svært at stå frem med navn

For en ung praktikant kan det dog være svært at gå til ledelsen, hvis man oplever at blive chikaneret eller får lumre sms'er fra sin nærmeste chef, mener formand for de mediestuderende Mie Hovmark. For mediebranchen er plaget af freelance- og korttidsansættelse.

-Vi har skabt en branche, hvor man er bange for at sige fra. Fordi man er bange for, hvad det betyder for karrieren.

Hun mener, at en del af løsningen kan være anonyme undersøgelser og whistleblower-ordninger.

- Vi står med mennesker, som knap nok er startet i branchen, når de oplever det her, og derfor kan det være svært og hårdt at skulle sætte navn på. Både sit eget og den person, som man har oplevet den krænkende adfærd fra, siger hun.

Mie Hovmark mener, at det er er brug for en kulturændring.

- Der er brug for et langt sej træk, hvor alle i branchen stiller sig selv spørgsmålet: Hvad kan jeg gøre? Der mangler, at cheferne tager et ansvar, og siger mere klart fra. Og tager snakken om, hvad der er okay og ikke okay, siger hun.

Foreløbigt har både DR og TV 2, der er de største arbejdsgivere i branchen, indledt processer med dialogmøder om problemet.

Fakta: Store medier er gået i gang

  • I DR Nyheder har nyhedsdirektør Sandy French indkaldt ansatte til en række møder om sexisme og sexchikane. Først med praktikanterne og de medarbejdere, der har underskrevet støtteerklæringen til Sofie Linde. Derefter er indkaldt til åbent møde for alle medarbejder uanset køn.

  • TV 2 afholdt tirsdag et digitalt stormøde for at drøfte den kritik, som flere ansatte har fremsat. Administrerende direktør Anne Stig Engdal Christensen vil desuden holde møder med medarbejdere – startende med de kvindelige praktikanter.

  • Politikens chefredaktør, Christian Jensen, har varslet, at avisen vil gennemføre en anonym undersøgelse.

FacebookTwitter