På torsdag slutter AstraZeneca-pausen: 'De skal seriøst overveje at forlænge den'

Lægemiddelstyrelsen anerkender, at det bliver svært at få samlet al data om blodpropperne inden torsdag.

AstraZeneca er sendt midlertidigt i skammekrogen i Danmark. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

I øjeblikket står doserne med AstraZenecas vaccine på køl og venter, og der bør de blive stående.

- Jeg synes, at de seriøst skal overveje at forlænge pausen, sådan at man til bunds kan få undersøgt, hvad det er, der giver de her blodpropper, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Han er ansat på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Flere personer har efter at være blevet vaccineret fået blodpropper. Derfor satte myndighederne den 11. marts brugen på 14 dages pause. De er gået på torsdag.

Men på så kort tid er det ikke realistisk at finde årsagen til problemerne, og derfor skal man lade vaccinen blive i køleskabet i stedet for at tage dem i brug, mener Jan Pravsgaard.

- Jeg kunne godt have mine tvivl, om man kan nå at blive færdig med det inden for den 14 dages pause. Så jeg synes, at de seriøst skal overveje at forlænge pausen, sådan at man til bunds kan få undersøgt, hvad det er, der giver de her blodpropper, siger han.

Han er ikke ene om at mene, at der skal kastes lys over en mulig årsag, før AstraZeneca-doserne igen finder vej til vaccinationscentrene.

- Jeg tænker, at så længe der er ting, der ikke er afklarede, er det godt at blive klogere, og det gør man jo bedst ved at sætte tingene på pause og så studere de forhold, man nu har kendskab til, siger Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Oplyst grundlag

I går kunne tyske forskere fortælle, at de mener at have fundet årsagen til, at nogle mennesker får blodpropper, når de får sprøjtet AstraZeneca-vaccinen i skulderen.

En lignende konklusion er en norsk lægegruppe tidligere nået frem til.

Og det er på den baggrund, at det indtil videre giver god mening at holde fast i pausen.

- I første omgang må man finde ud af, hvor stort er problemet, og så må man få det beskrevet, hvis der er en sammenhæng, sådan at de personer, der står for at skulle vaccineres, kan tage deres beslutning på et oplyst grundlag, siger Lars Østergaard.

De tyske resultater er endnu ikke blevet publiceret i et medicinsk tidsskrift, og de er derfor heller ikke blevet gennemgået af uafhængige fagfolk.

Tyskland og Norge har ligesom Danmark og flere andre lande sat brugen af AstraZeneca-vaccinen på pause efter flere meldinger om usædvanlige blodpropper og dødsfald.

Professor og overlæge Lars Østergaard.

Positive udsigter

Herhjemme meddelte Region Hovedstaden i går, at to kvindelige medarbejdere var blevet ramt af alvorlige symptomer efter vaccination. Den ene, en 30-årig kvinde er indlagt, mens den anden er død.

Det er en tragedie for den enkelte og de pårørende. Det anerkender Jan Pravsgaard Christensen. Men i det store billede ændrer det ikke meget.

- Man skal stadig se det i det perspektiv, at det er 17 millioner doser i Europa og England, og det er stadig et lavt antal, der har haft problemer med den, så det sker meget sjældent.

Han er derfor også positiv på vegne af AstraZeneca-vaccinen, selvom den i øjeblikket næppe ville vinde en popularitetskonkurrence.

- Sådan som det ser ud nu, kan jeg ikke forestille mig andet, end at konklusionen nemt kunne blive, at man kan fortsætte på et tidspunkt, men at der er nogle undtagelser for, hvem man kan bruge vaccinen til, siger han.

Lægemiddelstyrelsen arbejder under pres

I Lægemiddelstyrelsen, der undersøger bivirkningerne, medgiver konstitueret enhedschef Tanja Erichsen, at tid er en mangelvare, når der deadline om fire dage.

- Umiddelbart er det svært at se, at man har alt kortlagt, men jeg tænker da, at vi vil være kommet et godt stykke vej, siger hun.

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, konstaterede i torsdags, at der ikke er påvist nogen sammenhæng mellem vaccine og alvorlige bivirkninger, og agenturet anbefaler derfor at fortsætte med at bruge den.

EMA vil dog også undersøge, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de sjældne tilfælde af blodpropper.

I sidste ende er det Sundhedsstyrelsen, der beslutter, om AstraZeneca-vaccinen skal tages i brug igen herhjemme, eller om pausen skal forlænges. Den melding kommer på torsdag.