På trods af nedlukning og aflyste eksamener: Studenter vil stadig få overrakt huen

Studenterhuen er sikret for årets afgangselever, også selvom man haft sin sidste eksamen før studenterugen.

Nanna Rathmann ser frem til en anderledes fejring af studenterhuen på Esbjerg Gymnasium, selvom afslutningen på de tre år nok bliver meget anderledes end forventet på grund af coronaepidemien. Foto: DR

Først røg gallafesten, så var det studieturen og til sidst blev den fysiske undervisning erstattet med virtuelle forelæsninger.

Meget har ændret sig for de ca. 48.000 afgangselever på landets gymnasiale uddannelser under coronaepidemien, men én ting er sikker:

Studenterhuen skal fejres, siger Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier.

- Vi kommer til at tage eleverne ind til en helt anderledes fejring, end de er vant til. Men vi lover, at vi gør det lige så festligt, som vi plejer.

Coronaepidemien har gjort, at mange eksamener er blevet aflyst. Derfor er det ikke alle elever, der har deres sidste eksamen i studenterugen.

Men nu får afgangseleverne på de gymnasiale uddannelser lov til at komme ind på skolerne i uge 26 og få en hueceremoni, selvom de allerede har afsluttet alle deres eksamener.

Og det er Nanna Rathmann, 3.g-elev på Esbjerg Gymnasium, glad for.

- Det er en helt ny situation, og det var slet ikke det, vi regnede med, da vi startede i 3.g., men jeg er glad for, at vi får en hueceremoni, siger hun.

Hue-fejring i afskærmet kantine

Det er op til hver enkelt skole at finde ud af, hvordan man helt konkret vil overrække studenterhuerne til eleverne.

På Esbjerg Gymnasium er man allerede i gang med at tænke i alternative løsninger, siger Sune Ahrenkiel, rektor på Esbjerg Gymnasium.

- Eleverne vil hver især komme ind i et klasselokale, hvor de får tre skriftlige karakterer. Og så kan de gå ud til deres forældre i kantinen, hvor vi kan skærme af, så man ikke sidder for tæt.

Men selvom Nanna Rartmann er glad for, at de får en hueceremoni på skolen, så ville hun ønske, at hun skulle afslutte med en mundtlig eksamen.

- Der er ikke den samme form for overraskelse at få tre skriftlige karakterer, og det er svært for mange at vænne sig til.

Et vigtigt ritual

Eleverne i 3.g skal op til tre eksamener, hvor de under normale omstændigheder skulle have været op til syv eller otte, mens hf-eleverne skal op til fire eksamener.

Resten af prøvekaraktererne bliver erstattet af årskarakterer, der gives sidst på skoleåret.

De store ændringer for afgangseleverne gør det endnu mere vigtigt, at man fejrer studenternes afslutning ordentligt, siger Birgitte Vedersø.

- Det handler om at tage det bedste fra de traditioner, man har på de enkelte skoler, og så lave det en lille smule om, som vi er nødt til at gøre i år på grund af corona. Det skal nok lykkes, og det er så vigtigt.

Og det er rektor i Esbjerg Sune Ahrenkiel enig i.

- Det er 'once in a lifetime'. Det er ikke bare en tur til USA, der kan udskydes til næste sommer, siger han.

Uvished om studentervognen

Det er stadig uvist, om afgangseleverne får lov til at få en translokation på skolen og den efterfølgende studentervogntur.

To traditioner som betyder meget for eleverne. Og det påvirker den kommende student Nanna Rartmann.

- Jeg bliver meget berørt af det, siger hun.