På trods af store sikkerhedsproblemer: Færre tilsyn i landbruget

Antallet af tilsyn hos landbrug, fiskeri og skovbrug er faldet med 59 procent siden 2014.

Der er behov for flere tilsyn i landbruget, mener ulykkesforsker Kent Nielsen. Her er han på besøg på Bakkegården i Grenå, hvor han snakker med de ansatte om forskellige ulykkesrisici i virksomheden - eksempelvis når man står bagved en ko. (Foto: José Ramanamihantatsoarana © dr)

Tunge maskiner og store dyr er med til at gøre landbruget til et af Danmarks farligste erhverv.

Det er nemlig det erhverv, hvor der er flest arbejdsulykker med dødelig udgang, og knap hver tredje gang, Arbejdstilsynet kommer på uanmeldt besøg, finder det problemer med sikkerheden.

Landbrug, skovbrug og fiskeri har desuden i flere år været det erhverv, hvor der sker flest dødsulykker.

I perioden 2012-2018 er der 3-11 mennesker om året, der har mistet livet i kategorien landbrug, skovbrug og fiskeri. Et gennemsnit på syv dødsfald om året. I 2018 var der tre dødsfald i landbrug, skovbrug og fiskeri.

Og det er i landbruget, de fleste dødsulykker sker. Den kategori står får i gennemsnit seks af de årlige dødsfald.

Alligevel fører Arbejdstilsynet mindre kontrol. De seneste år er antallet af tilsyn med erhvervene landbrug, fiskeri og skovbrug nemlig faldet med 59 procent.

Og det er problematisk, mener en af landets førende forskere i forebyggelse af arbejdsulykker, Kent Nielsen, souchef for Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

- Der er i en årrække kommet besparelser på Arbejdstilsynet, og derfor er der blevet færre tilsynsførende. Derfor er der også færre til at komme ud i virksomhederne og dermed færre tilsynsbesøg, siger han.

Arbejdstilsynets midler til tilsyn er fra 2014 til 2018 blevet beskåret med 100 millioner kroner.

Kilde: Arbejdstilsynet
Kilde: Arbejdstilsynet

Mangel på ressourcer

Siden 2014 har 31 procent af Arbejdstilsynets uanmeldte besøg hos landbrug, fiskeri og skovbrug ført til strakspåbud, påbud eller forbud, fordi der har været risiko for ulykker.

Ifølge Kent Nielsen er det mangel på ressourcer, der er skyld i, at der bliver ført færre tilsyn. Og det er et problem, fordi man ved fra forskningen, at tilsyn virker, siger han.

- Det har en ulykkesforebyggende effekt, når Arbejdstilsynet kommer ud og finder nogle ting ude i virksomhederne og påpeger det. Så bliver det rettet, og det gør det mindre farligt at gå på arbejde og giver færre ulykker, siger Kent Nielsen.

Minister: Flere midler kan komme på tale

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er åben for at tilføre flere penge til sikkerhedstilsyn i landbruget.

- Det vil være muligt at lave flere tilsynsbesøg, hvis man prioriterer det økonomisk, og det er jeg sådan set også villig til at gøre, siger han.

Beskæftigelsesministeren mener dog ikke, at det er nok alene at øge antallet af tilsyn. Han vil med egne ord have 'intelligente' besøg.

- Det, der er afgørende, er, at vi kommer rundt i de dele af landbruget, hvor problemerne er. Det bliver kun bedre, hvis man gør det de rigtige steder, siger han.

Kilde: Arbejdstilsynet
Kilde: Arbejdstilsynet
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk