Pårørende til psykisk syge efterlyser bedre støtte

To ud af tre pårørende føler ikke, at de bliver involveret tilstrækkeligt i behandlingen, viser ny undersøgelse.

(ARKIVFOTO) (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Tina Ræbilds datter lider af paranoid skizofreni.

Gennem mere end fire år er hun blevet dirigeret af en mand, som ingen andre kan se, og når hun har det rigtig svært, kan hun være til fare for sig selv.

Den psykiske sygdom har flere gange ført til tvangsindlæggelser, men det sker også jævnligt, at Tina Ræbild står med sin datters liv i egne hænder, når lidelsen truer.

Og til trods for politiske og faglige målsætninger om samarbejde mellem behandlere og pårørende, mangler Tina Ræbild i begge situationer en hjælpende hånd, der kan informere og støtte hende, så datteren får den bedst mulige hjælp.

- Jeg vil gerne være en god støtte for min datter, men når jeg ikke bliver klædt på, er det rigtig vanskeligt. Jeg bliver ikke informeret om hendes sygdom og den behandling, hun får, siger Tina Ræbild, der heller ikke oplever, at de psykiatriske hospitaler søger viden om hendes erfaringer med datterens psykiske lidelse og reaktionsmønstre.

En ny undersøgelse fra landsforeningen Bedre Psykiatri, som kaster lys over samarbejdet mellem behandlere og pårørende, afslører, at Tina Ræbild ikke er den eneste.

Ud af de 1.100 pårørende til psykisk syge, som Bedre Psykiatri har spurgt, svarer to tredjedele, at de ikke bliver involveret tilstrækkeligt i behandlingen, mens halvdelen svarer, at de ikke får nok information om, hvordan de kan hjælpe deres kære, når de har det svært.

Problematisk

Resultatet af undersøgelsen er ifølge Bedre Psykiatri stærkt bekymrende.

- Vi ved, at hastigheden for helbredelse øges, og genindlæggelsesprocenten reduceres, så snart psykisk syges pårørende er involveret i et behandlingsforløb. Derfor er undersøgelsens resultater bekymrende, siger rådgivningskoordinator i organisationen, Hanne Block Bøttger.

Landsorganisationens formand, Thorstein Theilgaard, påpeger også overfor Fyns Stifttidende, at konklusionerne i en rapport fra regeringens psykiatriudvalg understreger, hvor vigtigt samarbejdet mellem pårørende og behandlere er.

I rapporten fra 2014 lyder det: "(...) Forskning dokumenterer, at de pårørende er værdifulde samarbejdspartnere, og at information og støtte til familien kan forbedre forløbet af den psykiatriske lidelse". Og det slog også igennem, da landets første psykiatriplan blev vedtaget året efter.

Flere midler

Hanne Block Bøttger er overbevist om, at problemet skyldes mangel på ressourcer.

- Der er travlt på psykiatriske afdelinger og i ambulatorierne. Og når tiden er knap, skal personalet prioritere, om samtalerne skal tages med patienter eller pårørende. Flere hænder ville gøre, at der var tid til også at have samtaler med pårørende, mener hun.

Og formand for Psykiatriudvalget i Danske Regioner, Sophie Hæstorp Andersen (S), indrømmer, at der er brug for flere initiativer i psykiatrien.

- Vi har sat en række ting i gang i regionerne, men det er tydeligt, at vi ikke er i mål. Derfor vil vi formentlig afsætte flere midler til tiltag, når vi drøfter budgettet igen, siger hun.