Pacifistiske foreninger: Soldater i gadebilledet er en glidebane

Det vil skabe yderligere frygt i samfundet, mener foreningerne.

Fra i dag har danske soldater overtaget en del af de bevogtningsopgaver, som politiet ellers har haft ansvaret for.

Det sker for at aflaste et hårdt trængt dansk politi, og hos både politiet og Forsvaret er der tillid til, at løsningen vil fungere.

Mere kritisk indstillet er foreningen Aldrig Mere Krig (AMK), som er en af de ældste pacifistiske foreninger i landet. Her ser formand Tom Vilmer Paamand soldaternes indryk i gadebilledet som "en glidebane".

- Vi har en god tradition for, at soldater er nogen, som vi bruger til opgaver, når der er krig eller på fjerne missioner, hvor der er krig. At begynde at anbringe dem i vores gader er en glidebane mod den øgede militarisering af samfundet, som jeg ikke har lyst til at se, siger han og forklarer, hvordan han oplever en øget militarisering.

- Indenfor de sidste 20-30 år er vi jo gået i krig alle mulige steder, og det har medført, at vi har parader i vores gader for soldater, og hyldestarrangementer for dem. De begynder at fylde mere og mere i vores gadebillede igen.

Samme holdning har Bo Richardt fra foreningen Fredsvagten, der dagligt har en gruppe aktivister stående foran Christiansborg for at demonstrere mod Danmarks deltagelse i krigen mod terror i blandt andet Afghanistan og Irak.

- Det er alarmerende. Det er endnu et skridt i bevægelsen mod et fascistisk samfund, fordi det ikke længere er demokratiet, der styrer. Det er forkert at bruge soldater. De går rundt i soldateruniformer, som man forbinder med krig, siger han og fortsætter:

- Jeg mener, at vi får inkorporeret angsten og frygten for terror yderligere, når der bliver sat soldater på gaden. Det er en ærgerlig konsekvens.

To ugers efteruddannelse ændrer ikke noget

Det er dog ikke kun soldaternes fysiske optræden i gadebilledet, der bekymrer AMK-formanden og fredsvagten Bo Richardt.

I deres optik er betjente nemlig uddannet til at være i kontakt med civile borgere, mens soldaterne er trænet til at møde en fjende. Og selvom soldaterne har været på to ugers kursus i opgaven forud for deres indsættelse, så tror de to talsmænd ikke på, at det ændrer noget.

- To ugers efteruddannelse ændrer jo ikke på, at det, som ligger på deres rygmarv, er at reagere over for en fjendtlig kombattant. De er jo vant til at kigge efter, om der er noget, som skal skydes på. Det er vores betjente heldigvis ikke, siger Tom Vilmer Paamand.

Danske soldater har overtaget bevogtningen af tre adresser i København fra politiet. Der er tale om synagogen i Krystalgade, en jødisk institution på Ole Suhrs Gade og den israelske ambassade i Hellerup.

Politiet står fortsat for bevogtningen af den jødiske privatskole Carolineskolen og det jødiske museum.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter