Pædagoger er alene med børn: Vi står i farlige situationer hver uge

Mere end hver fjerde pædagog svarer i rundspørge, at de står i uforsvarlige situationer ugentligt, fordi de er alene med børn.

Hun er alene med en gruppe børn og skifter et af dem, da et andet barn bider et tredje. Samtidig lægger et fjerde barn sig oven på et femte barn. Da spidser det hele for alvor til. Det nederste barn kan ikke få luft. Den kaotiske og farlige situation bliver beskrevet af en dansk pædagog, og den er tilsyneladende ikke unik.I en rundspørge blandt 355 pædagoger i vuggestuer og børnehaver svarer mere end hver fjerde, at de mindst en gang om ugen står i en situation, der er uforsvarlig eller decideret farlig, fordi de er helt alene med en gruppe børn.Rundspørgen er sendt ud for DR Nyheder af pædagogernes fagforbund, BUPL.

Alene med 43 børnFire ud af fem af de adspurgte pædagoger svarer, at de på en tilfældig dag i slutningen af november 2014 var ene om at tage sig af mellem 3 og 43 børn. I gennemsnit havde de alene ansvaret for 14 børn.

(Foto: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Rundspørgen viser også, at 27 procent af pædagogerne har været alene med en gruppe af de helt små og derfor mere krævende børn på mellem 0 og 2 år.Og 46 procent har oplevet, at forældre er blevet i institutionen, fordi der var for kaotisk.- Dybt bekymrendeDer skal gøres noget for at sikre, at de voksne i daginstitutionerne ikke står alene med børnene, mener formand for pædagogernes fagforening BUPL, Elisa Bergmann:- Det sker alt for ofte, at pædagoger står alene med en stor børnegruppe, og det kan vi ikke være bekendt som samfund, siger hun.Samtidig finder hun det 'dybt bekymrende', at så mange pædagoger jævnligt oplever farlige situationer med børnene:- Det er fuldstændig uacceptabelt, at det går ud over børnenes sikkerhed.Elisa Bergmann, formand for BUPL- Det er i forvejen noget nær umuligt at lave meningsfulde pædagogiske aktiviteter med så store børnegrupper. Men det er fuldstændig uacceptabelt, at det går ud over børnenes sikkerhed.

- Ikke i ordenMinister for Børn og Sociale Forhold, Manu Sareen synes ikke, at det er i orden, at pædagoger er alene med store grupper af børn.- Det synes jeg ikke på nogen som helst måde, at det er, siger han og forklarer, at regeringen har handlet ved at afsætte flere milliarder til bedre normeringer.

Senest blev der i efteråret 2014 afsat en milliard kroner over fire år svarende til 600 pædagoger.Flere børn pr. voksenMen pengene rækker ikke langt nok, mener Elisa Bergmann. Mange af dem er nemlig forsvundet, fordi kommunerne har sparet på daginstitutionerne.Derfor mangler der ifølge BUPL over 4.000 pædagoger, hvis normeringen i dag skal svare til normeringen i 2009.

(Foto: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

En ny undersøgelse fra analyseinstituttet Bureau 2000 viser, at pædagoger, medhjælpere og ufaglærte børnepassere i dag tager sig af 58 procent flere børn end i 1986, hvis man udelukkende ser på den tid, hvor de voksne er sammen med børnene og ikke bruger tid på pauser, papirarbejde, ledelse og administration.

Hvis du har oplevet en farlig situation i den daginstitution, hvor dit barn går, eller hvor du selv arbejder, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til pasning@dr.dk.Den omtalte rundspørge er formuleret af DR Nyheder udsendt af BUPL til fagforbundets medlemspanel, der består af 1.200 pædagoger og ledere.BUPL's medlemspanel er repræsentativt i forhold til BUPL's medlemmer på parametrene køn, institutionstype, antallet af ledere og pædagoger, og medlemmerne dækker over 85 kommuner.620 af pædagogerne har svaret. Af dem er der brugt svar fra de 355, der er ansat i 0-5-års-området.Da der er tale om en rundspørge, der ikke er repræsentativ, kan man ikke generalisere resultatet ud til den samlede gruppe af pædagoger.Rundspørgen er foretaget i perioden den 20. til 27. november.

Facebook
Twitter