Pædagoger med opråb til regeringen: Luk daginstitutionerne

Nye restriktioner er en reel 'nedlukning af Danmark', siger statsministeren, men daginstitutioner skal ikke lukke.

Børnehaver og vuggestuer skal fortsat holde åbent, men regeringen opfordrer til, at man holder sine børn hjemme, hvis man kan. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Mens nogle spørger 'hvorfor os?', spørger pædagogerne: 'hvorfor ikke os?'

Onsdag aften præsenterede regeringen nye omfattende corona-restriktioner, som lukker store dele af det danske samfund ned igen.

Det gælder blandt andet skoler, gymnasier og universiteter, men ikke vuggestuer og børnehaver. De skal holde åbent som normalt.

Men det er uholdbart, lyder det fra pædagogernes fagforening, BUPL.

- Selvom børn smitter mindre, så smitter deres forældre fuldstændigt lige som andre mennesker, og der kommer rigtig mange forældre ind gennem institutionerne i løbet af en dag. Så pædagogerne er udsatte, siger formand for BUPL, Elisa Rimpler.

Formanden for BUPL, Elisa Rimpler, opfordrer forældre til at holde deres børn hjemme over julen. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

De stærkt stigende smittetal gør pædagogerne utrygge, og smitten er allerede udbredt i daginstitutionerne, lyder det fra BUPL.

- Rigtig mange af vores kolleger er hjemme lige nu, fordi de er syge eller skal testes, og det betyder også, at der kommer et yderligere pres på pædagoger, som står alene med kæmpe store børnegrupper og samtidigt føler sig bange og bekymrede, siger Elisa Rimpler.

Hun er skuffet over, at regeringen ikke har lukket daginstitutionerne.

- Der burde være nødpasning, så det kun er til de forældre, der har absolut mest brug for at have deres børn i dagtilbud, siger hun.

Minister: Har vurderet det nøje

Ifølge sundhedsmininster Magnus Heunicke (S) er der dog behov for, at pædagogerne fortsat går på arbejde.

- Vi har stadigvæk brug for medarbejdere i sundhedssektoren, i ældreplejen, på vores apoteker, i politiet, i supermarkeder og til at køre vores tog. Og deres børn skal jo også passes, siger han.

Sundhedsmyndighederne har set på smittesituationen i daginstitutionerne.

- Vores myndigheder har vurderet situationen meget nøje i vores daginstitutioner, og der har deres indstilling til regeringen været, at det er ikke der, de ser den store smitte, siger Magnus Heunicke.

Sundhedsmyndighederne vurderer ikke, at det er nødvendigt at lukke daginstitutionerne, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Institutioner kan begrænse adgangen

Hvis dagtilbud har problemer med at skaffe ekstra personale, er det muligt at justere på åbningstider og indføre forskudt pasning, så det ikke er alle børn, der er der på samme tid. Det sker dog i praksis sjældent, ifølge BUPL.

På Facebook opfordrer børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) derfor kommunerne til at lade institutionerne gøre brug af netop den mulighed.

Desuden arbejder regeringen på at begrænse forældrenes færden i institutionerne.

- I juleugerne er der langt færre børn i institutionerne end normalt. Vi er igang med at aftale med BUPL og Kommunernes Landsforening og forældreorganisationer i forhold til, at de tilbageværende børns forældrene skal have begrænset adgang til institutionerne, skriver Pernille Rosenkrantz-Theil på Facebook.