Pædagoger og forældre: Sprogtest af småbørn er unødvendige

Hverken Bupl eller forældreorganisation mener, at det er en god idé at teste alle børnehavebørn.

Små børnehavebørn skal ikke sprogtestes, lyder det fra fagforening og forældreorganisation. (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Alle børn på tre år skal sprogtestes for at gøre social ulighed mindre, mener Kommunernes Landsforening (KL) ifølge Politiken.

Men forslaget er rigtig dårligt, mener både pædagogernes og forældrenes talerør, Bupl og Fola - Forældrenes landsforening.

- Det er stærkt bekymrende, og det er der ikke brug for. Vi skal ikke teste vores børn. Vi skal være observerende over for dem, siger Louise Gjervig Lehn, Folas formand.

- Problemet med test er, at vi kun tester børnene på de faglige egenskaber. Men børn udvikler sig forskelligt og er forskellige. Det skal de have mulighed for at være. Nogle rykker sig hurtigere på de sociale kompetencer. Derfor er det vigtigt, at vi ser på vores børn på en mere nuanceret måde, siger hun til DR Nyheder.

Rent quick-fix

Bupl mener heller ikke, at sprogtest gavner børnene.

Obligatoriske sprogtest er i dag blevet afskaffet, og som det er nu, bliver et barn kun testet, hvis pædagogerne vurderer det.

- Sprogvurderinger løser ikke noget i sig selv, og det har også været prøvet. Det har ingen gang på jorden, at man tror, der er quick-fixes, siger Bupl's formand, Elisa Bergmann, til DR Nyheder.

KL mener, at for mange børn i børnehaven har vanskeligheder med sproget, og det vil følge børnene i skoleårene, og nogle vil ikke kunne tage en ungdomsuddannelse, hvis der ikke bliver taget hånd om sprogproblemerne, mener KL.

- Vi skal investere tidligt, så vi kan redde de børn, siger Anna Mee Allerslev (R), formand for KL's børne- og kulturudvalg, til Politiken.

Men hos Bupl mener man ikke, at individuelle og obligatoriske test hjælper børnene på rette vej. Det gør flere pædagoger til gengæld.

Derfor bør kommunerne i stedet for fokusere på normeringerne.

- Man skal højne andelen af pædagoger. Vi ved, at det er med til at sikre trivslen. Sprogscreening i sig selv løser ikke noget. Et indspark som det her er meget lidt konkret og peger i virkeligheden på noget, vi har prøvet før, og det giver ingenting. Vi har behov for, at kommunerne siger, hvordan vil vi sikre nogle bedre rammer, siger Bupl-formand Elisa Bergmann.