Pædagoger: Syge børn skal ikke måles ud fra feber

Institutioner bør selv bestemme, om de bruger termometer. Arbejdsgiverne er ligeglade.

Termometret bliver ikke længere hevet frem i alle daginstitutioner, når det skal vurderes, om et barn er sygt. Det bør være op til den enkelte institution, mener pædagogerne. Arkivfoto fra børnehave. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Et pjevset og uoplagt institutionsbarn skal ikke have målt dets temperatur, før der bliver ringet til forældrene med beskeden om, at det skal hentes.

I hvert fald ikke, hvis barnet går i institution i Frederiksberg eller Rudersdal kommune. Her mener man nemlig ikke længere, at det er pædagogernes opgave at måle børnenes temperatur, da det kan betragtes som et overgreb mod børnene.

Det er nok at kigge på barnets almene tilstand, og hvis pædagogerne vurderer, at barnet er for syg til at være i daginstitution, må de ringe til forældrene, lyder det.

Om det skal være sådan i alle institutioner vil pædagogernes fagforbund, BUPL, ikke forholde sig til. Det må være op til den enkelte daginstitution, om et termometer er et fast redskab, når det skal vurderes om et barn er sygt eller ej, siger formand Elisa Bergmann.

- Vi har ofte en snak med kommunerne om, hvor meget der skal detailstyres, og man skal passe på med ikke at lave for mange retningslinjer. Derfor mener vi, at det bør være op til den enkelte institution. I sidste ende handler det om at styrke forældre og pædagogsamarbejdet, siger hun.

Det handler om, at pædagogerne skal vurdere barnets almene tilstand, og et barn kan godt være syg, selvom det ikke har feber, mener hun.

- Det handler først og fremmest om tillid mellem forældre og pædagoger. At forældrene har tillid til, at pædagogerne kender deres barn godt nok til at vide, om barnet er syg eller ej, siger Elisa Bergmann.

Pressede forældre

Hos Fola, forældrenes landsorganisation, mener man dog, at det presser forældrene, hvis ikke de kan henvise til en forhøjet temperatur over for arbejdsgiveren.

Og det forstår man godt hos BUPL. For det kan sommetider føles nemmere, hvis man som forælder kan sige til sin arbejdsgiver, at man bliver nødt til at gå, fordi barnet har feber.

- Vi har et arbejdsmarked, der presser forældrene mere og mere, og mange pædagoger melder tilbage, at børnene kommer halvsløje i institution, fordi forældrene føler sig presset til at gå på arbejde.

- De syge børn bør være sammen med deres forældre. Der er brug for, at politikerne tager familieperspektivet alvorligt. Også fordi det er vigtigt, at børnene ikke smitter hinanden. Det er et samfundsanliggende, siger Elisa Bergmann.

Læs også

Kommuner: Pædagoger skal ikke tage temperaturen

Temperatur er ikke afgørende

Louise Wetendorff Seehusen, som er mor til to drenge på henholdsvis syv år og syv måneder, mener heller ikke, at temperaturen er afgørende for, om pædagogerne skal ringe til hende, hvis hendes barn er syg.

- Et barn kan godt være sløv og utilpas, selv om det ikke har feber. Hvis pædagogerne vurderer, at mit barn ikke er frisk nok til at være i institutionen, så stoler jeg på det.

Hun arbejder som lønkonsulent i Holbæk Kommune, og selv om det kan være et pres, hvis pædagogerne ringer og fortæller, at hendes barn er syg, så vil hun altid finde en løsning, så han kan komme hjem. Forhøjet temperatur eller ej.

- Pædagogerne tilbringer så meget tid med mit barn, at jeg tager deres ord for, at han ikke er frisk nok til at være der. Mit barn skal være hjemme, hvis han er syg, siger Louise Wetendorff Seehusen.

Louise Wetendorff Seehusen stoler på, at pædagogerne er i stand til at vurdere, om hendes barn er så syg, at det ikke skal være i institution. (Foto: PRIVATFOTO)

Men forældre skal ikke føle, at deres børn skal have en forhøjet temperatur, før de kan ile ud af døren og hente deres syge børn, siger Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

- En arbejdsgiver vil altid anerkende, hvis en pædagog efter bedste overbevisning har vurderet, at et barn er sygt og bør hentes. Om der også foreligger en temperaturmåling vil generelt ikke gøre nogen større forskel, skriver chefkonsulent Berit Toft Fihl i en mail.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter