Pædofil forsøgte at voldtage tre ridepiger: Danmark krænkede hans menneskerettigheder under retssag

En mand i 50'erne nægtede at lade sig medicinsk kastrere under retssag og krævede en uvildig medicinsk vurdering.

Menneskerettigheds- domstolen i Strasbourg fandt frem til, at Danmark i 2015 krænkede Tim Henrik Bruun Hansens menneskerettigheder. (© Københavns Vestegns Politi)

Den pædofilidømte Tim Henrik Bruun Hansen har fået Menneskerettighedsdomstolens ord for, at Danmark krænkede hans menneskerettigheder under en sag om hans prøveløsladelse i 2015.

Manden, der er i begyndelsen af 50'erne havde på daværende tidspunkt siddet fængslet under forvaring i Herstedvester i 19 år for en række af voldtægtsforsøg begået mod småpiger, og Højesteret i Danmark vurderede, at han skulle lade sig medicinsk kastrere, hvis han ville prøveløslades.

I afgørelsen fra dommen i Strasbourg fremgår det, at han nægtede at lade sig medicinsk kastrere på grund af sit helbred. Og desuden krævede Tim Henrik Bruun Hansen en ekstern lægelig vurdering af sit helbred. Det nægtede Højesteret, hvilket altså var i strid med menneskerettighederne, lyder det i afgørelsen.

Lænkede pige til træ

Den midaldrende mand har et længere generalieblad, og det har hver gang handlet om voldtægt eller forsøg på voldtægt af mindreårige.

I 1988 blev Tim Henrik Bruun Hansen dømt for at have bortført en mindreårig pige og forsøgt voldtægt. Det kostede ham to års fængsel. Pigen gik til ridning og havde ridebukser på, da hun blev bortført, hvilket også skulle gå igen under hans fremtidige sager.

For løsladt fra fængslet forsøgte han igen at begå en voldtægt. I marts 1991 bortførte han igen en ridepige og forsøgte voldtægt. Denne gang lød straffen på 3,5 års fængsel.

Der gik kun få måneder efter hans prøveløsladelse, før Tim Henrik Bruun Hansen gjorde sig skyldig i en endnu mere grufuld forbrydelse.

Denne gang skete forbrydelsen sydvest for Roskilde, hvor han stoppede 10-årig pige, der cyklende var på vej hjem fra ridetræning. Han spurgte hende om vej, men da pigen stoppede op, tvang han hende ind i sin bil.

Han kørte hende ud i en skov, hvor han forgæves forsøgte at voldtage hende. Efter det mislykkede voldtægtsforsøg lænkede han pigen fast til et træ med jernkæder. Her sad hun i 17 timer, inden det lykkedes hende at komme fri.

Da retten skulle vurdere voldtægtsforsøget, var der ingen nåde. Han blev i 1996 idømt den tidsubestemte straf forvaring, da retten vurderede, at han var for farlig til at være på fri fod.

Stak af fra fængslet

Der skulle gå mere end 20 år, før offentligheden igen hørte om den forvaringsdømte mand. Under en ledsaget udgang i marts 2017, stak Tim Henrik Bruun Hansen af under et besøg i Herlev Bycenter.

Politiet udsendte et efterlysningsbillede, hvor de beskrev ham som 'farlig' og en person, man skulle undgå at tage kontakt til.

Han nåede dog blot at være på fri fod i 10 timer, inden han blev pågrebet.

Flugten havnede dog alligevel på justitsministerens bord, da Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth blandt ville vide, hvilke regler der gælder for udgang til personer, som er idømt forvaringsstraf.

Justitsminister Søren Pape Poulsen kaldte i sit svar sagen for 'alvorlig'.

- Det er efter min opfattelse en meget alvorlig sag, at en forvaringsdømt person er undveget fra en ledsaget udgang, særlig når der er tale om udgang til en bymidte, hvor mange mennesker befinder sig. Jeg har dog samtidig noteret mig, at der blev reageret hurtigt, og at politiet anholdte den pågældende efter ca. 10 timer, lød det blandt andet i svaret til Folketingets Retsudvalg.

Advokat glæder sig over afgørelse

Hvis den pædofilidømte igen forsøger at blive prøveløsladt, så betyder Menneskerettighedsdomstolens afgørelse, at han har krav på at få en ekstern medicinsk vurdering.

Det er advokat Tobias Stadarfeld Jensen hos advokaterne Bonnez og Ziebe i Aarhus, der har ført sagen i Strasbourg. Han glæder sig over resultatet.

- Det er sjældent, at Danmark får en plet på den menneskeretlige straffeattest, siger han til Ritzau og fortsætter.

- Helt lavpraktisk betyder det, at vi har fået medhold i, at der er sket en krænkelse, og at processen ikke har opfyldt konventionens krav.

Det er en grundlæggende rettighed, at en indespærret borger kan få en prøvelse af, om en myndigheds beslutninger er i orden.

I andre sager mod andre lande har domstolen tidligere slået fast, at dømte har ret til en vurdering foretaget med friske øjne, når der er gået en årrække.

Alle sagens syv dommere fandt, at mandens ret til en uvildig bedømmelse er blevet krænket.

Danmark har nu pligt til at bringe orden i sagen. Staten skal altså sørge for, at der bliver givet mulighed for en uafhængig vurdering. Danmark kan dog få sagen for Storkammeret, der er domstolens højeste instans.

Kilder: Ekstra Bladet, BT, Ritzau, DR og Folketingets hjemmeside.