Pædofile fjernstyrer voldtægter på nettet

Uhyggeligt fænomen med børnesexturisme via webcam bliver mere udbredt, siger politi og hjælpeorganisationer.

P1 Dokumentar har været i Cebu i Filippinerne, hvor mange børn udsættes for seksuelle overgreb - også via webcam over internettet.

Krænkere fra hele verden sidder i øjeblikket bag computere og instruerer voldtægter af børn.

Personerne dikterer, hvordan en medgerningsmand i et andet land skal voldtage et barn foran et webcam, så personen kan se med live. Fænomenet kaldes ’webcam child sex tourism’.

Politi og eksperter har kendt til det uhyggelige fænomen i flere år. Men de ser nu en stigning i antallet af overgreb i takt med internettets udbredelse i fattige lande som Filippinerne.

Det fortæller Flemming Kjærside, der er politikommissær hos Rigspolitiets Center for Cyberkriminalitet, NC3:

- Vi oplever en voldsom international interesse for den her slags misbrug af børn, og det stiger fortsat. Vi ser de grimmeste ting. Vi ser nogle voldsomme scener, hvor børnene bliver tortureret og slået for at opfylde nogle lyster hos en voksen, siger Flemming Kjærside til P1 Dokumentar.

Han beskriver fænomenet således:

- Vi kalder det livestream-forbrydelser, og det er i realiteten, når det er trygt og godt for en gerningsmand at sidde i sin stue her i Danmark og så misbruge et barn på den anden side af jorden, fordi han via sit tastatur og webcam kan bestemme, hvad der skal ske med et barn, siger Flemming Kjærside.

Op mod 90 procent misbruges

Et af de lande, der er særlig hårdt ramt, er Filippinerne. Her estimerer den toneangivende humanitære organisation, Terre Des Hommes, at op mod 80 til 90 pct. af børnene i visse fattige områder bliver udnyttet seksuelt. En stor del af dem foran webcam.

- Børn i titusindvis bliver misbrugt over webcam. Jeg er sikker på, at det er steget drastisk på grund af den lettere adgang til internettet, siger organisationens talsmand i Filippinerne, Bong Arquiza til P1 Dokumentar.

Filippinerne har gennem de seneste år udviklet landets it-infrastruktur, så der nu er 3G- og 4G-dækning i store dele af landet. Det har gjort det muligt for krænkere fra hele verden at komme i direkte kontakt med børn og betale dem for at klæde sig af foran et webcam.

Men også kriminelle mellemmænd lukrerer på den voksende industri ved at arrangere planlagte voldtægter af børn, der live-transmitteres til krænkerne. Det fastslår de seneste rapporter på området fra både Interpol og Europol.

Imens står de filippinske myndigheder og NGO’er mere eller mindre magtesløse over for problemets omfang.

Det foregår uforstyrret

En af grundene til, at antallet af ofre er konstant stigende, er, at kommunikationen mellem krænkerne i Filippinerne og krænkere i fx Danmark er flyttet væk fra de filippinske gaders netcaféer og over på smartphones og tablets.

Det betyder, at misbruget af børn nu foregår uforstyrret rundt omkring i hjemmene, og det giver lettere adgang til endnu flere børn, fortæller Noemi Abarientos, der er advokat hos Children's Legal Bureau, der er en af de største NGO'er for børns rettigheder på øen Cebu i Filippinerne.

De har fået sat adskillige krænkere bag tremmer og har en lang erfaring i at interviewe og hjælpe ofrene.

- Voldtægterne sker i hjemmet, for internettet er på værelserne - også ude i de meget små hytter i slummen, siger Noemi Abariento til P1 Dokumentar.

Noemi Abarientos fortæller også, at mange krænkere konstant søger yngre børn:

- Under videosamtalen spørger de for eksempel: Hvorfor ikke den 9-årige? Eller sommetider den 5-årige? Eller hvorfor ikke barnet i baggrunden, der er to år gammel, siger Noemi Abariento.

Flere børn bliver misbrugt

Det at internettet nu tillader krænkerne at gemme sig bag en skærm, kan sagtens være det skub, der får flere til at udleve deres fantasier, siger Ellids Kristensen, der er ledende overlæge ved Sexologisk Klinik i København.

Hun har i mere end 30 år arbejdet med personer, der har seksuelle fantasier om børn.

- På det seneste har vi set, at flere børn bliver misbrugt via nettet. Noget af det sidste, som er kommet til, er livestreaming. Ofte med børn fra fattige lande. Vi har haft et par krænkere i behandling hos os, som har gjort det. Og hver gang vi ser et nyt fænomen starte, så har det en tendens til blive værre og værre. Så vi frygter, at det her eskalerer, siger Ellids Kristensen til P1 Dokumentar.

Facebook
Twitter