Palle Sørensen dræbte fire betjente: Siden har politiet været parat til at forsvare sig

For over 50 år siden rystede fire mord Danmark, og to procedurer i politiet blev ændret. Hør, hvad der skete den september-nat i 1965.

Palle Sørensen er død i en alder af 90 år. Foto: Ukendt og Jakob Andresen

Politimorderen Palle Sørensen, der dræbte fire politibetjente for lidt over 50 år siden, var med til at skrive historie.

Begivenhederne, som skete en nat i september i 1965, har nemlig medført to tydelige ændringer i, hvordan politiet arbejder.

Siden den nat har danske betjente båret våben og stoppet biler bagfra, så de altid er klar til at forsvare sig.

- Politiet og Danmark mistede sin uskyld. Det rystede hele samfundet, fortæller Preben Lund, vært og journalist ved Radioavisen i DR Nyheder.

- Det billede man har af en betjent, der holder trafikken tilbage, så en andemor og hendes ællinger kan gå over over gaden, den fik jo i den grad et skud fra boven. Selvfølgelig kendte man til tyveknægte eller banditter, men der var slet ikke noget, som bare kom i nærheden af det her.

Preben Lund står sammen med Jakob Andresen bag P1 Dokumentaren 'Fire drab der ændrede Danmark', og han har i den forbindelse flere gang mødt Palle Sørensen, som døde i går i en alder af 90 år.

Palle Sørensen sad 33 år i fængsel for mordene på de fire betjente.

Natten mellem den 17. og 18. september 1965 havde han begået en stribe indbrud med en kammerat. På vej hjem midt om natten mødte han politiet, der satte efter ham. Det endte i en biljagt, hvor Palle Sørensen først dræbte to betjente i en bil og dernæst skød og dræbte to andre betjente i en anden bil. Få hele forløbet længere nede i artiklen.

"Han likviderede dem og skød dem i hjernen"

Mordene betød ifølge Preben Lund, at politiet fremover skulle bære våben, når de var på patrulje. Før havde betjente en knippel i baglommen og et par håndjern. Nu var de pludselig "sårbare" og skulle beskytte sig.

- Mordene var nok ikke planlagt, men Palle Sørensen havde en skarpladt revolver med i sin bil. Så han opererede jo med den mulighed, at han kunne benytte den.

- Det var en ufattelig grov forbrydelse, siger Preben Lund.

Han fortæller, at en ung politibetjent blev ramt, men overlevede og humpede væk bag en busk - men så gik Palle Sørensen hen til ham og skød ham i hjernen.

- Palle Sørensen kunne have valgt at skyde betjentene i skulderen eller benene, og så kunne han måske have nået at flygte. Men han var iskold og valgte at likvidere dem, siger Preben Lund.

Det var de drabelige angreb på betjentene, som betød, at der nu var et nyt trusselsbillede mod politiet, og at det blev standard, at danske betjente gik med våben.

Nu stopper politiet biler anderledes

Biljagten medførte også en anden tydelig, fysisk ændring i politiarbejdet, fortæller tidligere kriminalassistent og politihistoriker Frank Bøgh, der har skrevet en bog om Palle Sørensen.

- Måden, man stoppede biler på, blev anderledes, eksempelvis når man stoppede personbiler på gaden. Nu skulle man holde bagved, fortæller han.

Politiet stoppede ind til den nat biler forfra, når de var involveret i en biljagt eller ville tilbageholde et køretøj.

Da Palle Sørensen blev stoppet af politiet i en bil natten mellem den 17. og 18. september 1965 foregik det forfra, og det betød, at betjentene havde dårligt overblik over situationen.

Det var for eksempel vanskeligt for betjentene at se, at Palle Sørensen havde taget en revolver med ud af bilen.

Siden mordene har politiet derfor stoppet biler ved at holde bagved bilen.

- Det er mere praktisk og fornuftigt, da der er bedre udsyn, forklarer Frank Bøgh.

Sådan forløb den drabelige september-nat:

Kl. 03:35 - Mødet med politiet

De to indbrudstyve, 38-årige Palle Sørensen og 47-årige Norman Lee Bune, har været ude og lave indbrud forskellige steder på Amager i København og er på vej hjem med byttet i Palle Sørensens hvide Simca. På Saltværksvej møder de en politibil fra Tårnby Politi. I den sidder betjentene Henning Skov Hansen og Gert Søndergaard Harkjær, begge 24 år. De beslutter sig for at vende om og se nærmere på Simcaen. Men de to indbrudstyve forsøger at stikke af fra betjentene.

Kl. 03:49 - De to første drab

Palle Sørensen opgiver efter en kort biljagt at køre fra betjentene. Han og Norman Lee Bune stiger ud af bilen med hver sin pistol, men Norman Lee Bune stikker af og smider pistolen i en hæk. Palle Sørensen går frem til politibilen, skyder betjentene Henning Skov Hansen (tv) og Gert Søndergaard Harkjær (th), hvorefter han kører videre.

Kl. 03:52 - Biljagt

Betjentene Aksel Dybdahl Andersen på 28 år og Elmer Gert Jeppesen på 24 år fra Københavns Politis udrykningstjeneste er på politiradioen blevet alarmeret om biljagten. De sætter efter Palle Sørensen.

Kl. 03:53 - Vejspærring

Betjentene Gert Arboe og Sten Munk fra Station 4 i Under Elmene 7 er blevet alarmeret på radioen om, at to kolleger eftersætter en hvid personbil nordpå ad Amager Strandvej. De vælger at sætte deres politibil på tværs af vejen. Palle Sørensen, der nu er alene i bilen, formår at køre uden om afspærringen og fortsætter.

KL. 03:56 - De to sidste drab

Palle Sørensen bliver indhentet af Aksel Dybdahl Andersen (tv) og Elmer Gert Jeppesen (th). Men Sørensen overgiver sig ikke. I stedet går han frem til politibilen og skyder også disse to betjente. Herefter er det uvist, hvad vej Palle Sørensen fortsætter.