Paludan efter angreb: Problematisk, politiet ikke har styr på situationen overhovedet

Den racismedømte provokatør er uskadt og siger, at han senere i dag demonstrerer videre i området.

Politiet gjorde ikke nok for at beskytte den højreorienterede debattør og islamkritiker Rasmus Paludans ytringsfrihed, da han i dag demonstrerede på Blågårds Plads på Nørrebro i København.

Det siger han til DR Nyheder, efter at politiet ifølge ham selv beordrede ham til at forlade området, efter hans tilstedeværelse resulterede i uroligheder.

På Blågårds Plads kastede Rasmus Paludan blandt andet med koranen og blev efter meget kort tid angrebet af, hvad han selv vurderer, var en mand af somalisk afstamning.

- Der skete det, at jeg blev angrebet af en somalier, og så anholdt politiet ham og hev mig ind i en mandskabsvogn. Der havde jeg nået at demonstrere i rundt regnet to minutter, siger Rasmus Paludan.

Han kom ikke til skade ved angrebet, men fik jakken flået åben.

- Så var jeg i en mandskabsvogn i ret lang tid - måske et kvarters tid. Så var jeg ude at demonstrere i fem-syv minutter, imens der blev skudt med fyrværkeri og kastet med sten. Så blev jeg bedt om at sætte mig ind i mandskabsvognen igen, og det var ikke et valg, for så var jeg fortsat med at demonstrere, siger han.

- Vi blev kørt ud af Nørrebro, og der blev kastet ting på mandskabsvognen, og så fik jeg forbud mod at fortsætte demonstrationen på Blågårds Plads, siger han.

Kritiserer politiet

Han har nu anmeldt en ny demonstration i de kommende timer et andet sted i byen til politiet.

- Jeg ringede til politiet for 10 minutter siden og sagde, at det gør vi, siger han.

Risikerer du ikke, at det hele gentager sig her?

- Det ved jeg ikke. Det må være op til Københavns Politi. Men det er selvfølgelig meget problematisk, at politiet ikke har styr på situationen overhovedet, siger han.

(ARKIV) Rasmus Paludan kaster her med Koranen på Christiansborg Slotsplads i København ved en tidligere demonstration. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Han er vred over, at politiet ikke var i stand til at beskytte hans demonstration på Blågårds Plads. I forvejen ville han hellere have demonstreret i Mjølnerparken, også på Nørrebro. Men det blev vurderet som for farligt af politiet.

- Politiet sagde, at Mjølnerparken var udelukket, og det må jeg ikke. Et af mine andre forslag var Blågårds Plads, og der sagde de, at de godt kunne garantere min sikkerhed, siger han.

- Så går der hele to minutter, før jeg bliver angrebet, og det er jo ikke voldsomt imponerende, siger han.

- Man skal jo ikke overgive sig til voldsmandens veto. Hvis nogen angriber en demonstration, må man jo angribe tilbage, indtil angriberne er nedkæmpet, siger Rasmus Paludan.

'Man kan jo bare gå væk'

Han mener, at han er nødt til at fortsætte demonstrationerne, som han har holdt 17 af frem til starten af april alene i år, og 53 af sidste år.

Det skyldes at debattøren, som tidligere på måneden blev idømt 14 dages betinget fængselsstraf for racisme, frygter indvandring og religionen Islam.

- Jeg løber en meget stor risiko, men danskerne løber en endnu større risiko, hvis ikke politiken for landet bliver alvorligt forandret. For risikoen for, at Danmark bliver et lorteland, hvor danskerne bliver slaver for en anden religion og kultur, er 100 procent, siger han.

- Risikoen for, at jeg bliver skadet ved en demonstration, er ikke 100 procent. Så derfor er risikoen større for, at det bliver skidt for alle danskere, hvis jeg ikke gør noget, siger Rasmus Paludan, der har anket sin dom til landsretten, da han er uenig i byrettens afgørelse.

Kan du forstå, at det kan virke provokerende at stå på Blågårds Plads med den pointe?

- Nej, det kan jeg ikke. For jeg kan simpelthen ikke sætte mig ind i mentaliteten, at andre folk bliver provokeret af, at jeg gør noget med mine ejendele, siger han med reference til koran-kasteriet.

- Jeg tror, at man skal være meget fjern fra demokratiet i sit hoved, hvis man kan mene, at det at andre mennesker ytrer sig lovligt, skal give anledning til noget. Man kan jo bare gå væk, siger Rasmus Paludan.

Forsvarer korankast

Kan du forstå, at de, som har koranen kær, vil føle det ubehageligt, at du kaster med den?

- Jeg går ikke ud fra, at mine ejendele er vigtige for dem. Der var en muslim, som råbte, at han havde en koran, og at den var i hans hjerte. Jeg synes, det er tåbeligt, at han har den religion, han har, men det er da den rigtige tilgang, siger han.

Ifølge politiet er en anholdt. Der blev blandt andet bygget barrikader i området nær Blågårds Plads, og sat ild til dem.

Der blev også brugt brosten som kasteskyts mod politiets hollændervogne. Politiet svarede igen med at affyre tåregas.

Indtil videre har det i 2018 og 2019 kostet staten 24 millioner at beskytte islamkritikeren. Det er dog ikke inklusive dagens begivenheder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter