Paludan idømmes 14 dages betinget fængselsstraf

Sagen omhandler en video, islamkritikeren delte på YouTube sidste år.

Rasmus Paludan har her til formiddag været i retten i en sag om racisme. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Copyright © 2019 Mikkel Berg Pedersen. All rights reserverd according to Danish law. For more information or to buy this image)

Islamkritiker og formand for partiet Stram Kurs Rasmus Paludan er idømt 14 dages betinget fængsel for racisme.

Sådan lyder dommen ved Retten i Glostrup, hvor Rasmus Paludan her til formiddag har været på anklagebænken i en sag om racisme.

Forsvaret havde nedlagt påstand om frifindelse, mens anklagemyndigheden gik efter en straf på 30 til 40 dages fængsel.

Sagen blev anket af forsvaret umiddelbart efter domsafsigelsen.

Hvem er Rasmus Paludan?

  • Rasmus Paludan er advokat. Han stiftede for nogle år siden sit eget parti, der blandt andet vil have forbud mod islam i Danmark. Budskabet spreder han på YouTube og gennem demonstrationer med koranafbrændinger. Han er under PET-beskyttelse.

Stifter af "Black Lives Matter" anmeldte Paludan

Det var stifteren af den danske gren af ”Black Lives Matter”, Bwalya Sørensen, der sidste år politianmeldte Rasmus Paludan.

Det skete, efter at han optog en video ved kvindens hjem i Albertslund og efterfølgende delte den på sit partis YouTube-kanal.

Ifølge Rasmus Paludan selv er videoen en politisk analyse af forholdene i Sydafrika. Men videoen udløste altså en dom for at forhåne en gruppe mennesker groft og for at drive propagandavirksomhed.

§ 266 b:

  • "Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil to år.

  • Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed."

Rasmus Paludan fjernede videoen fra YouTube, efter at han blev sigtet, men de vindblæste videooptagelser blev fremvist i retten i dag.

På optagelserne sagde Rasmus Paludan blandt andet, at Bwalya Sørensen giver hvide skylden for, at det går dårligt for sorte i Sydafrika, fordi hun "som de fleste negere i Sydafrika ikke er begavet nok til at kunne se, hvordan tingene rent faktisk forholder sig".

Mere specifikt talte han om partiet African National Congress (ANC) og sagde, at personer fra befolkningsgrupper med lav intelligenskvotient ikke kan styre en nation, "fordi de simpelthen ikke evner det".

Anklager: Ikke beskyttet af ytringsfriheden

I retssagen argumenterede anklagemyndigheden for, at videoen var blevet bragt med henblik på at sprede propaganda og påvirke den offentlige meningsdannelse.

Senioranklager Danni Richter Larsen bad retten om at afveje Rasmus Paludans ytringsfrihed mod hensynet til at beskytte en gruppe mennesker mod racistiske udtalelser.

- Det er groft nedsættende beskyldninger, der blev fremsat, og de er selvfølgelig ikke beskyttet af ytringsfriheden, sagde anklageren.

- Det var egentlig for at blive kendt

Rasmus Paludan afviste, at videoen blev bragt i et forsøg på at påvirke den offentlige meningsdannelse.

- Det var egentlig for at blive kendt. For vi var helt afhængige af, at jeg blev kendt, for at kunne komme igennem med vores politiske budskaber, sagde han.

Han afviste også, at han opfatter alle sorte i Afrika som ubegavede.

- Nej, for det er åbenlyst ikke tilfældet, sagde han.