Pant på plastikposer er skudt i gang hos Netto: Svært at vide, hvordan det vil gå

Det er første gang, at en dagligvarekæde i Danmark indfører pant på plastikposer.

Det er de fynske Netto-butikker, der i første omgang får det nye pantsystem for plastikposer. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

Det danske pantsystem er forbeholdt dåser og glas-og plastikflasker, men det kan meget vel se anderledes ud i fremtiden.

Fra i dag er de fynske Netto-butikker prøvekaniner for et nyt pantsystem for plastikposer, og hvis det er et vellykket projekt, skal det bredes ud til resten af landets butikker.

Pantordningen foregår sådan, at kunderne betaler en pant på 50 øre, når de køber en pose. Derefter kan poserne returneres til kasseassistenten, hvorefter man får en krone retur, og poserne sendes til genanvendelse.

Vælger man ikke at pante posen, vil pantoverskuddet gå fra Netto til WWF Verdensnaturfonden.

En rundspørge fra maj sidste år foretaget af TNS Gallup for Danmarks Naturfredningsforening viser, at 68 procent af danskerne er positive overfor at indføre pant på plastikposer. Men derfra og til at det bliver en succes er svært at spå om, mener Michael Løve, der er direktør i Netto International.

- Jeg er meget i tvivl om, hvordan det vil gå. Det er hele årsagen til, at vi ikke bare kører det ud i hele landet på én gang. Vi er nødt til at teste, hvor mange kunder, der overhovedet returnerer deres plastikposer, hvis de får pant på dem.

- Jeg ved simpelthen ikke, om jeg skal gætte på 20 procent eller 80 procent, siger han.

Hvorfor ikke droppe plastikposer?

Når ordningen har kørt omkring fire måneder skal Dansk Supermarked og Netto tage stilling til, om det skal indføres i alle Netto-butikker.

Supermarkeders brug af plastikposer har være debatteret i en række år, og flere interesseorganisationer har meldt ud, at de ønsker en pantordning på plastikposer.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, der er et rådgivende organ i EU, har vurderet, at hvis der ikke bliver lavet nogle indsatser på området, vil antallet af plastposer stige fra 99 milliarder i 2010 til 111 milliarder i 2020.

Flere supermarkeder i udlandet har helt droppet plastikposer. Og Lidlhttps://www.dr.dk/nyheder/penge/slut-med-plastikposer-i-lidlhar valgt at udfase plastikposer i løbet af 2018. Hvorfor vælger Netto ikke at droppe plastikposer?

- Det har vi givet meget omtanke. Men det er en kompliceret debat. Hvis du bruger en papirspose i stedet for en plastikpose, så løser du måske problemet med, at plastik ikke ender i naturen, men til gengæld producerer du noget andet, som har en række andre miljøulemper. Det er svært at vide, hvad der er den rigtige løsning, siger Michael Løve og uddyber, at det er årsagen til, at Dansk Supermarked Group er gået sammen med WWF Verdensnaturfonden.

Senest har en rapport publiceret i marts i år fra DTU Miljø og Miljøstyrelsen vist, at en bomuldspose skal genanvendes mindst 7.000 gange, før den kan hamle op med plastikposen.

En af de største årsager er det danske affaldssystem, hvor mange genbruger plastikposen som affaldspose, hvor den efterfølgende enten bliver genanvendt eller ryger i forbrændingen og bliver til varme og energi.