Pape efter LTF-forbud i Højesteret: 'Det er en sten, der falder fra mit hjerte'

Politikere jubler over Højesterets afgørelse.

Det var en glad Søren Pape Poulsen (K), der modtog nyheden om, at Højesteret fandt, at LTF kunne forbydes. Foto: DR

Der er spænding på kontoret hos den tidligere konservative justitsmininster Søren Pape Poulsen.

Han sidder med hænderne ved ansigtet, foroverbøjet, fremme på stolen og venter på svar.

Klokken lidt over 12 tikker afgørelsen ind. Han knytter hænderne og giver et lille spring tilbage i stolen, mens han udstøder et lille lavtmælt 'ja'.

Højesteret har netop stadfæstet byrettens og landsrettens afgørelser, om at banden Loyal To Familia kan forbydes.

- Det er helt fantastisk. Det er en sten, der falder fra mit hjerte. At det lykkes at få dem forbudt hele vejen til Højesteret, siger han til DR Nyheder, da afgørelsen netop er faldet.

- Det er jeg godt nok glad for. Hold nu op mand, siger han med et stort smil på læberne, nærmest grinende.

Det var Søren Pape Poulsen, der tilbage i 2018 bad rigsadvokaten undersøge, om man kunne forbyde banden, der netop havde været del af en blodig bandekonflikt året før.

- Det her er historisk, og i min verden er det en prøvesag. Så må vi se, om der er andre grupperinger, der skal igennem det samme.

Endnu en mulighed for politiet

Under højesteretssagen kom det frem, at selvom Søren Pape Poulsen tilbage i 2018 nedlagde et midlertidigt forbud for banden, så er de ikke helt forsvundet fra gaden.

Ifølge et nyt politinotat var der cirka 100 medlemmer af LTF per 31. juli 2021, og tallet er dynamisk. LTF har syv afdelinger, og ifølge politiet udvider banden og opretter nye afdelinger.

Rigspolitiet oplyser til DR Nyheder, at der er oprettet 116 anmeldelser på baggrund af LTF-forbuddet, siden det trådte i kraft i september 2018.

I samme periode er der rejst 87 sigtelser mod folk, der ifølge politiet har været en del af LTF eller benyttet bandens kendetegn. Hvor mange sigtelser der er endt med en dom, oplyser Rigspolitiet ikke.

- Bandemedlemmerne i LTF er jo ikke holdt op med at være dem, de er. Er det ikke bare en kasket, en t-shirt, en jakke, du nu har fået Højesterets ord for, at de nu ikke må gå med længere?

- Det er jo ikke sådan, de nødvendigvis holder op med at være kriminelle, men vi kan jo i hvert fald have endnu en mulighed for at komme efter dem. Politiet får endnu en mulighed.

- De kan jo endnu lettere sættes i fængsel. De stopper ikke nødvendigvis med at være kriminelle, men jeg vil opfordre justitsministeren til at have fuldt fokus på, at vi stadigvæk kører en benhård linje.

Sådan lød det, da Højesteret stadfæstede dommen.

Justitsminister: LTF er en flok forhærdede forbrydere

Den nuværende justitsmininster Nick Hækkerup (S) er ligesom sin tidligere ministerkollga glad for dagens afgørelse.

- LTF er i min optik en flok forhærdede forbrydere, der med vold og kriminalitet spreder utryghed blandt almindelige danskere, oplyser han til DR Nyheder.

- Derfor glæder jeg mig også over, at Højesteret har stadfæstet landsrettens dom og slået fast, at LTF skal opløses. Det er godt for trygheden og sikkerheden i Danmark.

Han kan dog på nuværende tidspunkt ikke sige, hvad det kommer til at betyde for andre grupper i rocker-bandemiljøet.

- Nu vil vi sammen med anklagemyndigheden og politiet se på, hvad dommen giver anledning til.

Loyal To Familia er den første bande, der forbydes ved lov.

Politikere: Forbyd andre foreninger

Det er ikke kun den tidligere og nuværende justitsminister, som er begejstret over dagens afgørelse.

Partiet Venstre jubler også på Twitter og ønsker, at justitsministeren skal se på, om flere bander kan forbydes.

- Meget vigtig dom i dag. Vores retsordfører Preben Bang Henriksen opfordrer nu justitsministeren til at undersøge, om vi kan forbyde andre bander, skriver partiet på Twitter.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, mener også, at man nu skal se på, om man kan bruge forbuddet mod andre.

- Fantastisk fornuftig dom fra Højesterets side. Forbuddet mod LTF opretholdes. Så må tiden være kommet til at forbyde de resterende kriminelle bander, skriver han på sin Twitterprofil.

Facebook
Twitter