Pape om dansk syrienkriger: Han skal hjem og sidde, hvis Tyrkiet løslader ham

Justitsministeren anerkender, at terrortiltalt kan ende på dansk jord.

Søren Pape Poulsen (K) siger fredag aften, at Danmark kan blive nødsaget til at tage imod den danske IS-kriger, der er fængslet i Tyrkiet (Arkiv) (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skar fredag aften igennem overfor to af regeringspartiernes centrale ordførere, der i løbet af dagen skændtes om den danske IS-kriger Ahmed el-Haj, der er sigtet for terror og sidder fængslet i Tyrkiet.

- Uanset hvad ser vi helst sådan en type i fængsel. Nu sidder han i Tyrkiet og der må han for min skyld gerne blive siddende. Men jeg vil hellere have ham hjem og sidde end have ham gående frit omkring. Og det kan jo blive nødvendigt, at vi gør det, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Udtalelser midt imellem

Dermed lægger justitsministeren sig holdningsmæssigt midt imellem sin egen retsordfører Naser Khader samt indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen fra Venstre. Naser Khader mener, at den danske statsborger reelt har fraskrevet sig retten til at være borger i Danmark ved at kæmpe for Islamisk Stat.

Derfor skal han ikke udleveres, men i stedet søge asyl i Tyrkiet. Jan E. Jørgensen derimod mener, at vi har en pligt til at tage imod manden, der er statsløs palæstinenser og dermed ikke kan udvises.

- Vi hænger på ham, hvad enten han har dansk statsborgerskab eller ej, og Tyrkiet har ikke noget med ham at gøre, så det er ren populisme, siger Jan E. Jørgensen (V).

Kriger kan ende med at komme hjem

Med sine udtalelser signalerer justitsministeren, at det kan blive nødvendigt at tage imod Ahmed el-Haj.

- Jeg kan sagtens forstå Nasers (Khader, red.) synspunkt. Hvem har lyst til at have en IS-kriger som medborger. Men vi må erkende, at vi står i en situation, hvor det kan blive svært at undgå.

Ahmed el-Haj er bedst kendt i den danske offentlighed for at have lavet en terrorpropagandavideo med tre andre syrienkrigere fra Danmark. De tre andre syrienkrigere meldes alle dræbt.

- Får han en lang dom i Tyrkiet, må han gerne blive siddende. Men bliver han løsladt, så vil jeg gerne have ham hjem i fængsel. Jeg vil hellere have sådanne typer bag lås og slå end på fri fod til fare for andre mennesker i Europa, siger Søren Pape Poulsen fredag aften.

Facebook
Twitter