Pape om psykisk vold: Vi må se, om vi skal til at straffe ekstra

Justitsministeren indkalder krisecentre til møde for at forhindre psykisk vold mere effektivt.

Vi skal den psykiske vold til livs, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der er klar til at se på uddannelse til politiet og straffelovens paragraffer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) melder sig klar til at gøre en ekstra indsats for at forhindre psykisk vold i parforhold.

- Det er meget voldsomt og dybt beklageligt, det, der foregår, siger han.

Udmeldingen kommer, efter at DR Nyheder har bragt flere historier om, hvordan psykisk vold giver ar på sjælen i mange år.

Blandt andet har sangerinden Pernille Rosendahl og hendes søster, filminstruktøren Christina Rosendahl, fortalt, hvordan de som voksne har tumlet med at håndtere den fysiske og psykiske vold, som prægede deres barndomshjem.

I første omgang vil ministeren indkalde kvindekrisecenteret Danner og andre aktører på området til et møde for at indsamle gode idéer til, hvordan psykisk vold mere effektivt kan forhindres.

Samtidig opfordrer han - ligesom sidste år - folk til at gå til politiet, hvis de udsættes for psykisk vold.

- Min tilgang er at lytte til dem, der har forstand på det. Derfor kalder jeg til møde for at høre, hvad kan vi gøre, siger siger Søren Pape Poulsen.

- Der findes ingen nemme måder at komme det til livs, men vi skal selvfølgelige insistere på, at folk får de beviser, de kan, og at de anmelder det. Så må vi se, om vi skal til at straffe ekstra, tilføjer han.

"Du må ikke terrorisere andre"

Psykisk vold er langvarig nedgørelse og krænkelse af den anden part i et forhold, som langsomt nedbryder et menneske. Ifølge eksperter er denne type vold lige så skadelig - hvis ikke mere skadelig - end fysisk vold.

Selvom der ikke er generelle tal på antallet af mennesker, der bliver udsat for psykisk vold i Danmark, så skønnes det, at 97 procent af de kvinder, der får plads på et krisecenter, har været udsat for psykisk vold. 80 procent har været udsat for fysisk vold.

Justitsministeren understreger, at problemet ligger hos de mennesker, som udfører psykisk vold.

Han hæfter sig også ved, at psykisk vold i dag er forbudt i straffelovens paragraffer om vold og trusler.

- Alle ved, at du ikke må udføre psykisk vold, og at du ikke må terrorisere andre, siger han.

Men ifølge juralektor Trine Baumbach fra Københavns Universitet tager politiet sjældent imod anmeldelser om psykisk vold, ligesom der ikke falder domme i sager om psykisk vold mellem partnere.

- Vi har ingen domme, hvor nogen er blevet dømt for psykisk skade, siger hun.

Derfor taler krisecentrene i Danmark for et mere eksplicit forbud mod denne voldsform, og det kan måske blive aktuelt, lyder det fra justitsministeren.

- Hvis der er nogen, som mener, at der er noget, som ikke er tydeligt, så tager vi det på bordet, og så prøver vi at løse det. Jeg er sådan set meget åben for det. Det er bare ikke nemt. Det vil kræve en stor indsats, siger han.

Søren Pape Poulsen taler om, at der skal ske en holdningsændring. Samtidig udelukker han ikke, at politiet skal uddannes bedre i at håndtere sager om psykisk vold.

Sangerinden Pernille Rosendahl og søsteren, filminstruktøren Pernille Rosendahl, fortalte i går om, hvordan de er vokset op i en familie med psykisk og fysisk vold:

VOLD I NÆRE RELATIONER

  • Vold kan have flere former - fysisk vold, seksuel vold, psykisk vold, materiel ødelæggelse og økonomisk vold.

  • Cirka 33.000 kvinder og 13.000 mænd skønnes årligt udsat for fysisk partnervold.

  • Cirka 33.000 børn under 15 år kan årligt have været vidne til fysisk vold mod en forælder i hjemmet.

  • Der findes ikke opgørelser over, hvor mange der er udsat for psykisk vold.

  • Ser man på de knap 2.000, der årligt flytter på krisecenter, har 97 procent været udsat for psykisk vold, og 80 procent har været udsat for fysisk vold.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk