Par med seks børn til 'gratis' parterapi: Vi vil have tid til hinanden

Hver fjerde kommune tilbyder gratis parterapi og flere kommuner overvejer at gøre det

Det vestjyske par Rita Rabjerg og Carsten Rabjerg har blandt andet lært at lytte til hinanden efter de har været i gratis parterapi hos kommunen.

Da Ringkøbing-Skjern Kommune forrige år begyndte at tilbyde gratis parterapi til ægtefæller med ondt i samlivet meldte 56 par sig til.

Et af de par var vestjyske Rita Rabjerg og hendes mand Carsten Rabjerg.

De var ikke på skilsmissens rand, men de ville gerne blive bedre til at kommunikere og undgå konflikter i en travl dagligdag med seks sønner.

- Dagligdagen var blevet triviel, og det kunne nemt blive det samme og det samme, hvor vi havde travlt med hver vores arbejde, børnene og deres fritidsaktiviteter. Derfor var vi blevet dårlige til at prioritere hinanden og få snakket ordentligt sammen, siger Rita Rabjerg.

Hver fjerde kommune tilbyder parterapi

Ringkøbing-Skjern Kommune langt fra de eneste i landet, der tilbyder parterapi.

En rundspørge foretaget af DR Nyheder til landets socialdirektører, hvoraf halvdelen har svaret, viser, at 22,4 procent af landets kommuner i dag tilbyder gratis parterapi til ægtepar med ondt i samlivet.

10,8 % af de danske kommuner overvejer at tilbyde det.

Ingen langhåret parterapi, tak

For Carsten Rabjerg har parterapien været en god investering af den knappe tid parret har. Han føler, at han især er blevet god til at lytte.

- Jeg har skullet øve mig i at være stille, når Rita fortæller, og jeg er blevet bedre til at undgå at komme med løsningsforslag, hver gang hun fortæller om et problem. Nogle gange har hun bare brug for at jeg lytter, siger han.

Inden Rita og Carsten Rabjerg første gang på kurset var især Carsten Rabjerg dog lidt nervøs for, at det ville blive for "langhåret".

- Altså jeg var spændt på, om vi skulle sidde i rundkreds og snakke om hinandens problemer. Men heldigvis skulle vi kun snakke sammen to og to, og selvom man lige skulle overvinde sig selv, så må jeg erkende, at mine bekymringer blev gjort til skamme, siger han.

Nye rutiner til at pleje forholdet

Efter parret har deltaget i kurset, er behovet for at forstå hinanden da også vokset. I et hus fuld af børn har de nemlig prioriteret at gå en tur sammen så ofte de kan, efter aftensmaden er indtaget på gården i Tarm lige uden for Ringkøbing.

Her kan de få talt sammen uden de er omgivet af praktiske opgaver, der nemt kan stjæle den i forvejen sparsomme tid og pleje deres ægteskab og ikke mindst hinanden.

- Det er sådan oppe i tiden, at man skal realisere sig selv, og at man skal pleje sit ego. Men jeg tror også at det er vigtigt at have fokus på ægteskabet, og hvad der er godt for den anden, siger Carsten Rabjerg

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter