Paracetamol kan give ADHD til fostre

Stor dansk undersøgelse tyder på, at helt normal smertestillende medicin under graviditet kan give børn ADHD.

Ny undersøgelse antyder, at paracetamol hæver risikoen for ADHD hos fostre (© Colourbox.com)

Panodil, pamol og pinex er helt normale mærker af smertestillende medicin, som bør være ganske uskadelige i de anbefalede doser.

Men de indeholder alle paracetamol og resultaterne af en stor dansk undersøgelse viser nu, at det stof kan have uheldige bivirkninger for gravide.

Det kan nemlig hæve risikoen for, at børnene udvikler ADHD senere i livet.

Jo mere medicin, jo større risiko for ADHD

Undersøgelsen er baseret på 64.000 kvinder, der fødte i årene 1996 til 2002. Den viser ifølge forskerne, at sandsynligheden for at få et barn med ADHD stiger fra omkring syv procent til mellem otte og ni procent.

- Det er især hos kvinder, der har taget det flere gange. Jo hyppigere man tager medicinen, jo større ser effekten ud til at være. Og så er det primært hos de kvinder, der har taget paracetamol i slutningen af graviditeten, forklarer Doris Stenver, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Undersøgelsen er lavet, når børnene er blevet syv år.

Vil ikke ændre anbefalinger

Selvom Doris Stenver kalder undersøgelsens resultater for 'overraskende', får den ikke med det samme Sundhedsstyrelsen til at ændre sine retningslinjer for gravides brug af medicin.

- Vi kan ikke ændre anbefalinger på baggrund af denne ene undersøgelse, hvor interessant den end er.

- Vanskeligheden er, at vi ikke kan råde gravide til at tage andre midler som gigtmedicin eller kodimagnyler, for der kan være endnu større risiko for alvorlige bivirkninger. Så vores råd er stadig, at man så vidt muligt skal undgå medicin, hvis man er gravid.

Må ikke blive skræmt fra at bruge medicin

Doris Stenver understreger, at medicin sommetider er en nødvendighed.

- Der kan være situationer, hvor det vil skade mere ikke at tage medicin, så vi ønsker ikke, at man bliver skræmt over at bruge det.

Hun råder dog gravide kvinder til ikke at bruge medicin mod mindre lidelser.

- Undersøgelsen viser, at over halvdelen af de gravide kvinder tog paracetamol under graviditeten og det synes jeg er meget højt. Det kan tyde på, at mange bruger det mod bagatelagtige lidelser.

- Har man ondt i hovedet eller ondt i ryggen, er det måske bedre at hvile sig eller bruge massage frem for medicin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk