Park på Nørrebro får pris for at forene folk

Superkilen modtager den internationale Aga Khan-arkitekturpris, der gives til projekter i områder med mange muslimer.

Superkilen blev indviet i 2012. Bag dens udformning står den danske arkitekt Bjarke Ingels og hans virksomhed BIG, tyske Topotek 1, der laver landskabsarkitektur, og den danske kunstgruppe Superflex. (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Det er det perfekte sted at lade mennesker fra forskellige kulturer mødes og et opløftende lyspunkt i et ellers socialt udfordret kvarter.

Og så er det et arkitektonisk pletskud.

Derfor belønnes parken Superkilen på ydre Nørrebro i København med den internationale Aga Khan-arkitekturpris 2016.

Bag hæderen står Aga Khan Fonden med Aga Khan i spidsen. Han er åndeligt overhoved for de shiamuslimske nizari-ismailitter.

En plads med humor

Prisen gives til projekter i områder, hvor mange muslimer færdes.

- I en tid med voksende global usikkerhed er det blevet moderne at tale om verdener - den tredje verden, den islamiske verden, den arabiske verden - som om de udgør et parallelt univers, der ikke er forbundet til resten, skriver juryen i sin begrundelse.

- Superkilen, der er en ny urban park i et af Københavns mest mangfoldige og socialt udfordrede kvarterer, afviser på en empatisk måde denne opfattelse med en stærk sammenblanding af humor, historie og hovmod.

Foruden Superkilen modtager fem andre også Aga Khans arkitekturpris; En moské og et venskabscenter i Bangladesh, et bibliotek i Beijing i Kina, en bro til fodgængere i Teheran og en universitetsbygning i Libanon.

Superkilen er en farverig park med plads til både basketball og hockey, cyklister, fodgængere og afslapning under åben himmel, hedder det i begrundelsen for at tildele Superkilen arkitekturprisen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Med hæderen følger en million dollar (6,6 millioner kroner), som de seks modtagere skal dele.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter