Partier drømmer om genåbning udendørs: Ønsker superligabold, udeskoler og -servering

Der er minimal smitte ved udendørs idræt, forenings- og kulturliv. Derfor bør udelivet åbne før indelivet, mener partier.

I denne uge blev der åbnet for, at 25 personer kan samles til udendørs idræt og foreningsliv. Undersøgelse viser lidt ekstra coronasmitte ved udendørs idræt og foreningsliv og udendørs kulturinsinstitutioner. Derfor vil flere partier åbne mere udendørs. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Det betyder ikke det store for smitten med corona, at danskere går til udendørs fodbold, spejder eller for eksempel i zoologisk have.

Det viser en prognose fra Statens Seruminstitut, der har set på indlagte med corona i april 2021, hvis for eksempel udendørs idræt, foreningsliv og udendørs kulturinstitutioner åbner med enkelte forholdsregler.

Flere partier mener derfor, at det er bedst at åbne udelivet før indelivet.

- Der er gode muligheder i at bruge tankegangen om at være ude, hvor smittespredningen er minimal. Det er med at komme i gang. Tallene viser, at det ikke har været nødvendigt at lukke ned for så mange udendørs aktiviteter, mener Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti.

Venstre, Konservative, Radikale, Nye Borgerlige og SF mener også, at der skal være fokus på at åbne op udendørs.

- Foreninger kunne mødes udenfor, som ikke får lov lige nu, siger Mai Mercado, der er idræts- og undervisningsordfører for de Konservative.

Hun ønsker også at se på muligheden for superligakampe, udendørs skoleundervisning, og måske senere udeservering.

Radikale og SF er enige i, at elever kunne undervises udenfor.

Socialdemokratiet er villige til at undersøge, om der kan åbnes flere ting også udendørs, men:

- Det hele kommer til syvende og sidst an på, hvordan smitten udvikler sig i Danmark de næste uger. Hvis vi gør det godt og passer på os selv og hinanden, så er der mulighed for at åbne mere, siger sundhedsordførerer Rasmus Horn Langhoff (S).

Kritik: For meget blev nedlukket i panik

To professorer vurderer i dag, at det ikke har betydet meget for smitten, at udendørs idræt, fritidsliv og kulturinstitutioner var lukket i månedsvis. Områderne kunne være åbne uden den store risiko, mener de.

Regeringen burde have vidst, at udendørs aktiviteter ikke var farligt i forhold til smitte med corona, da de lukkede ned, mener Nye Borgerlige. I løbet af foråret var der viden om, at corona smittede mindre udenfor.

- Man kunne have lænet sig op ad den viden. Det gjorde man ikke. For mig vidner det om, at regeringen i højere grad var interesseret i at sende en chokbølge gennem befolkningen og sende et klart signal om, at nu skal folk agere anderledes, siger Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige.

Det var unødvendigt at lukke så mange udendørs aktiviteter ned, da den engelske mutation viste sig, mener Dansk Folkeparti.

- Spørgsmålet er, om der er gået panik i systemerne. Og man på grund af forsigtighedsprincippet har tænkt, at så måtte man lukke så meget som muligt ned uden at skele til omkostningerne ved mistrivsel, siger Kristian Thulesen Dahl (DF).

Socialdemokraternes sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff siger, at det er nyt, hvor lidt corona smitter ved for eksempel idræt udendørs.

- Vi er alle sammen blevet klogere. Det er svært, når man står midt i det at vide, hvad der er stor og lille risiko ved. Når man skal lukke ned for aktiviteterne i samfundet, så bliver man nødt til at lukke ned over en bred kam, siger han.

Rasmus Horn Langhoff mener, at flere ting kunne være gjort anderledes, hvis man vidste, hvad man gør i dag.

- Det lægger ikke lige for en anden gang at lukke ned for de udendørs aktiviteter, netop fordi smitterisikoen er lav, siger han.

Regn før en nedlukning

Nye Borgerlige mener, at nedlukningen af udendørs idræt, foreningsliv og kultur viser, at regeringen lukker først – for derefter meget senere at finde ud af, hvilken betydning nedlukningen har for smitten.

Her var det bedre at vende den om og først lukke ned, hvis beregninger viste, at det er nødvendigt.

- Vi mener, at der skal regnes på alt. Det er uansvarligt at lukke brancher og skoler uden at have beregninger af smitte. Vi er overbevist om, at meget kunne være åbent, hvis man turde tænke kreativt og se i muligheder, mener Pernille Vermund.

Med den nye epidemilov, der netop er trådt i kraft 1. marts, får partierne mulighed for at bestille og se beregninger på smitte. Tidligere har det kun været regeringen, der kan trække på den regnekraft.

Konservative forventer, at det vil give en bedre mulighed for at vurdere, hvad der er klogt at lukke og åbne fremover.